Nya hyror för FRIBO från 1/4 2018

Hyrorna för 2018 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med 14:50 kr/kvm och år. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

Hyreshöjningarna har blivit lite lägre på senare år, vilket säkert är till glädje för många av våra hyresgäster. Från FRIBOs sida försöker vi parera att höjningarna inte riktigt motsvarar kostnadsökningarna genom att genomföra olika effektiviseringar. Risken är annars att glädjen för våra hyresgäster blir kortvarig när underhåll och service minskar. Genom vårt nära samarbete med andra bostadsbolag och genom våra kundundersökningar vet vi att vi håller en hög servicenivå och det är uppskattat av våra hyresgäster. I den andan arbetar vi för att kunna fortsätta.

Våra hyror förhandlas med Hyresgästföreningen och de utgör de enda pengar vi har att röra oss med. Kostnadsökningarna i samhället får vi dock väldigt sällan vara med och påverka/förhandla. Ibland får vi höra att eftersom vi är ett kommunalt bolag så rör vi oss med skattepengar, det finns t.o.m. politiska företrädare som uttryckt sig så, men det är väldigt fel. Vi är ett aktiebolag med vinstkrav från ägarna. Vi har lagar och krav på oss att agera affärsmässigt.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran höjs med 72:50 kr i månaden till 4582 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 14:50 gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

Välkommen till Fristad!