Nya hyror för FRIBO från 1/4 2021

Pressmeddelande
Hyrorna för 2021 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med i genomsnitt 14,25 kr/kvm och år. Höjningen tas ut lite olika beroende på områden och storlek på lägenhet. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

FRIBO utmärker sig i statistiken över de kommunala bostadsbolagen i Sverige genom att vara bland de med lägst hyresnivå av alla. Efter avslutad förhandling ligger snitthyran på ca 974 kr/kvm och år. Snitthyran i hela Sverige ligger närmare 1200 kr/kvm och år.

  • Årets hyreshöjning täcker taxehöjningarna, vilket givetvis är helt nödvändigt för vår överlevnad, men skapar i princip inget nytt utrymme för underhåll och utveckling vilket förstås är besvärande i det långa perspektivet, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

Just långsiktigheten har varit ett diskussionsämne under förhandlingen.

  • Hyresgästföreningen har lovat att denna stora återhållsamhet, som man kopplar till pandemin, bara gäller i år och att större utrymme till utveckling, som våra hyresgäster efterfrågar, ska ges redan nästa år, fortsätter Kjell-Ove Sethson.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran går upp med ca 71 kr i månaden till 4 900 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 14,25 kr gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.