Hyresgästinfo

Inflyttning

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Postens lägenhetsnummer är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på informationstavlan vid entrén. Vid kontakt med FRIBO används alltid ett annat lägenhetsnummer där de tre sista siffrorna står längst upp på utsidan av din lägenhetsdörr. Lär dig gärna dessa tre siffror utantill då det underlättar när du pratar med oss.

Utflyttning

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket ( www.skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag.  Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring ( www.adressandring.se).

Tvättstugor

På många av våra bostadsområden finns en tvättstuga som du som hyresgäst har tillgång till. En tvättstuga har många fördelar jämfört med att tvätta i sin egen lägenhet. FRIBOs tvättstugor har stora proffsmaskiner som både tvättar betydligt snabbare än en vanlig konsumentmaskin och dessutom gör tvätten renare. Dessutom har vi olika typer av torkutrustning som är både skonsam mot dina kläder men ändå väldigt effektiv. Sammantaget innebär detta att du kan få hela familjens tvätt tvättad och torr på bara ett par timmar, en omöjlighet med små långsamma konsumentmaskiner. En effektivare tvätt-utrustning är miljövänligt då den förbrukar både mindre energi och mindre vatten. När du tvättar i tvättstuga slipper du fukt i lägenheten och du slipper även buller och extra elförbrukning. Även en liten tvättmaskin tar upp nån kvadratmeter av din lägenhetsyta. En tvätt i våra tvättstugor kostar 8 kr som du betalar i förskott. Elkostnad och maskinkostnad när du tvättar i egen maskin inne i lägenheten blir sannolikt högre än 8 kr per tvätt, så med andra ord är det även ekonomiskt fördelaktigt att använda FRIBOs tvättstugor. Många tror att det är svårt att få tider i våra moderna tvättstugor men vi ser att det finns gott om tider att boka varje vecka, det är långt ifrån fullbelagt.

Gästlägenheter

Det kan både vara svårt att få plats och vara obekvämt att ha gäster som övernattar i sin lägenhet. Då kan man med fördel låna en gästlägenhet hos FRIBO. I Fristad finns inga hotell eller vandrarhem men det finns 2 st gästlägenheter med vandrarhemsstandard. Den ena finns på andra våning i det vackra Stationshuset från 1898 och den andra finns i markplan nära Hammarbyvägen 24. I båda lägenheterna finns 4 sängplatser, dusch/WC och pentry med 4 sittplatser. Man får ha egna lakan med sig och städa själv efter sig. För FRIBOs hyresgäster kostar det 300 kr/natt att låna en gästlägenhet, för utomstående kostar det 400 kr/natt. Du bokar, hämtar och lämnar nyckel på FRIBOs kontor.

Elbilsladdning

Det kan vara svårt att bo i flerbostadshus och äga en elbil men det tycker vi på FRIBO är fel. Därför har vi installerat laddstolpar som vem som helst kan använda i nära anslutning till de flesta av våra bostäder i Fristad. För att starta och stoppa laddningen från dessa laddstolpar används en app i mobiltelefonen som heter ”Laddkoll”. Det är enkelt och kostar 6 kr/tim att ladda bilen (7,4 kW/32 amp per laddpunkt) vilket ger ett lägre elpris än vad någon privatperson kan få i sitt hem. Notera att all parkering framför dessa laddstolpar endast är tillåten då man laddar sin bil.

 

Här kommer snart mer information som handlar om sopsortering, garage, lokaler, fritidsaktiviteter mm. Välkommen tillbaka hit till denna sidan!