Hyresgästinfo

Hyresgästundersökning – AktivBo

I slutet av 2021 och 2023 har FRIBO genomfört en undersökning bland alla våra hyresgäster om hur de uppfattar oss och vårt arbete. Alla de synpunkter och svar som kommit in vid dessa undersökningar har hjälpt oss att jobba med rätt saker. På denna sida listar vi saker som våra hyresgäster skrivit i undersökningarna och som vi har genomfört: Klicka här. (länk öppnas på ny sida).

Inflyttning

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Postens lägenhetsnummer är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på informationstavlan vid entrén. Vid kontakt med FRIBO används alltid ett annat lägenhetsnummer där de tre sista siffrorna står längst upp på utsidan av din lägenhetsdörr. Lär dig gärna dessa tre siffror utantill då det underlättar när du pratar med oss.

Utflyttning

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket www.skatteverket.se/flytta (extern länk) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag.  Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring www.adressandring.se (extern länk).

Hemförsäkring

Vi har som krav att alla våra hyresgäster har tecknat en hemförsäkring. Genom hemförsäkringen kan du få ersättning om du själv skulle drabbas av en försäkringsskada. Försäkringen täcker även kostnader för skador som du kan bli ersättningsskyldig för. Lägger du även till en allriskförsäkring så täcker det även förlust/skador på alla dina saker.

Brandsäkra hemma

Klicka på bilden här nedan för en enkel film som berättar hur du brandsäkrar i din lägenhet och i ditt trapphus:

Tvättstugor

På många av våra bostadsområden finns en tvättstuga som du som hyresgäst har tillgång till. En tvättstuga har många fördelar jämfört med att tvätta i sin egen lägenhet. FRIBOs tvättstugor har stora proffsmaskiner som både tvättar betydligt snabbare än en vanlig konsumentmaskin och dessutom gör tvätten renare. Dessutom har vi olika typer av torkutrustning som är både skonsam mot dina kläder men ändå väldigt effektiv. Sammantaget innebär detta att du kan få hela familjens tvätt tvättad och torr på bara ett par timmar, en omöjlighet med små långsamma konsumentmaskiner. En effektivare tvätt-utrustning är miljövänligt då den förbrukar både mindre energi och mindre vatten. När du tvättar i tvättstuga slipper du fukt i lägenheten och du slipper även buller och extra elförbrukning. Även en liten tvättmaskin tar upp nån kvadratmeter av din lägenhetsyta. En tvätt i våra tvättstugor kostar 8 kr som du betalar i förskott. Elkostnad och maskinkostnad när du tvättar i egen maskin inne i lägenheten blir sannolikt högre än 8 kr per tvätt, så med andra ord är det även ekonomiskt fördelaktigt att använda FRIBOs tvättstugor. Många tror att det är svårt att få tider i våra moderna tvättstugor men vi ser att det finns gott om tider att boka varje vecka, det är långt ifrån fullbelagt. Enklast betalar du in tvättavgiften genom Swish på nr: 123 085 8043, i meddelandefältet skrivet du ”Tvätt + ditt 8-siffriga lgh-nr” (se hyreskontraktet). Minsta förskottsbetalning är 100 kr. Nu kan man även boka tvättstugan och ha koll på saldon mm via sin dator eller mobil, du hittar all information om detta under menyalternativet ”Mina Sidor”.

Gästlägenheter

Det kan både vara svårt att få plats och vara obekvämt att ha gäster som övernattar i sin lägenhet. Då kan man med fördel låna en gästlägenhet hos FRIBO. I Fristad finns inga hotell eller vandrarhem men det finns 2 st gästlägenheter med vandrarhemsstandard. Den ena finns på andra våning i det vackra Stationshuset från 1898 och den andra finns i markplan nära Hammarbyvägen 24. I båda lägenheterna finns 4 sängplatser, dusch/WC och pentry med 4 sittplatser. Man får ha egna lakan med sig och städa själv efter sig. För FRIBOs hyresgäster kostar det 400 kr/natt att låna en gästlägenhet, för utomstående kostar det 500 kr/natt. Du bokar, hämtar och lämnar nyckel på FRIBOs kontor.

Bredband

I stort sett alla FRIBOs lägenheter är anslutna till Borås Stadsnät för bredband, telefoni och TV-tjänster. Detta ger dig som hyresgäst ett stort utbud av tjänster och tjänsteleverantörer att välja mellan och ger möjlighet till bredband upp till 1 Gbit/s.

Gå till Stadsnätsportalen hos SplitVision för att se utbud, priser och aktuella erbjudanden. Härifrån kan du också beställa önskad tjänst som aktiveras direkt.

Har du problem med din bredbandstjänst ska du alltid vända dig direkt till din tjänsteleverantör för hjälp.

Här följer 4 länkar till externa sidor som är nyttiga för dig som har eller funderar på att skaffa bredbandstjänster:

Informationsmaterial – SplitVision  Filmklipp som hjälper och förklarar tekniken.

SplitVision Borås Stadsnät: Privat   Beställa tjänster för Internet, TV och Välfärdstjänster

SplitVision Borås Stadsnät: Kontaktinformation   Kontaktuppgifter till Tjänsteleverantörerna

Drift och felanmälan – SplitVision  Här ser man planerade arbeten och eventuella störningar i nätet.

Elbilsladdning

Det kan vara svårt att bo i flerbostadshus och äga en elbil men det tycker vi på FRIBO är fel. Därför har vi installerat laddstolpar som vem som helst kan använda i nära anslutning till de flesta av våra bostäder i Fristad. För att starta och stoppa laddningen från dessa laddstolpar används en tjänst från ”NORTHE”. Surfa in på Northecharge (extern länk) för info och för att hitta app till mobilen. Finns även QR-kod vid respektive ladduttag. Det är enkelt och kostar 15 kr/tim att ladda bilen (7,4 kW/32 amp per laddpunkt) vilket ger ett lägre elpris än vad någon privatperson kan få i sitt hem. Notera att all parkering framför dessa laddstolpar endast är tillåten då man laddar sin bil.

Parkeringsplatser

Antalet parkeringsplatser i våra bostadsområden är begränsade. FRIBO äger ingen ytterligare mark så fler parkeringsplatser är väldigt svårt att tillskapa. Dessutom är det dyrt att bygga och underhålla parkeringsplatser och få är beredda att betala vad det verkligen kostar att parkera på nybyggda parkeringsplatser.

För byten av parkeringsplats under hyrestiden tar FRIBO ut en administrationsavgift på 200 kr.

Sopsortering / Källsortering / Avfallshantering

För alla boende i Borås Stad gäller samma regler:

  • Källsortering är obligatoriskt. På särskilda Återvinningsstationer och Återvinningscentraler (info och kartor hittar du här: Om avfall i Borås Stad (extern länk) lämnas plåt, glas, plast, frigolit, pappersförpackningar, wellpapp och tidningar osv. Det är varje medborgares skyldighet.
  • Brun papperspåse används för matavfall, sådant som går att kompostera. Brun påse slängs i brun soptunna. Tänk på att ha brun påse i den ”korg” som ni fått istället för hink då det är viktigt att påsen luftas för att inte bli för blöt. Bär ut till brun soptunna minst varannan dag.
  • Restavfall är sånt som inte på ett enkelt sätt går att sortera enligt ovan på Återvinningsstation eller Återvinningscentral. För restavfall används valfri soppåse, måste alltså inte vara vit längre.
  • Vid alla FRIBOs lägenheter finns sopkärl för restavfall och matavfall, och i nära anslutning till alla våra större bostadsområden finns kärl för källsortering av mindre förpackningar och tidningar.

Prata med era grannar om ni ser att de gör fel.

Släng rätt i toalett

I toastolen får endast kiss, bajs och toapapper spolas ner. Inget annat! Hushållspapper, servetter eller tops kan otroligt snabbt skapa ett stopp i avloppsrören som gör att en toaspolning kanske kommer upp på ditt eller grannarnas badrumsgolv.

Hundar

Det är ej tillåtet att ha hundar lösa i våra bostadsområden. Visa respekt för dina grannar och ha alltid hund i koppel när ni är utomhus.

Pooler och studsmattor

Det juridiska ansvaret för studsmattor och pooler vilar på fastighetsägaren, och eftersom redskapen ställs upp på FRIBOs mark, och olycksrisken är hög kring dessa, är det ett totalt förbud. Finns det minsta frågetecken kring detta råder vi er att kontakta oss INNAN ni köper något som ni sedan tvingas göra er av med.

Bygg ej utanför din uteplats

Tyvärr noterar vi ibland att hyresgäster bygger saker utanför sin uteplats. Det är inte tillåtet. Att annektera vår mark med ytterligare plattor, staket, pallkragar, odlingar etc ställer till stora problem för oss vid gräsklippning och annan skötsel. Oavsett gamla löften eller överenskommelser så kan vi när som helst begära att ni flyttar era saker så att vi som är ägare kan använda marken på det sätt som vi tänkt. Enklast är om var och en ser till att inte bygga saker utanför sin uteplats. Om något är oklart kring detta får ni självklart kontakta oss.

Grillning

På balkong och uteplats får endast elgrill utan öppen låga användas. På områden med stora ytor får man använda valfri typ av grill om man håller sig minst 25 meter från husen och visar hänsyn till de som bor runt omkring. Tänk på att både rök och matos kan vara väldigt störande. Kort och gott: om de som bor i närheten störs – Låt bli att grilla!

Frukt och bär i våra bostadsområden

På senare år har vi planerat mycket nytt i våra bostadsområden som ger frukt eller bär. Dessa godsaker får alla plocka och äta av, det är själva tanken. Vi hoppas det kan bli till glädje och fina möten mellan er hyresgäster. Kanske någon vill plocka för bakning för att sedan bjuda grannar på kaka eller paj?

 

 

Här kommer snart mer information som är viktig för dig som hyresgäst. Välkommen tillbaka hit till denna sidan!