Senaste nytt

Tankar efter händelsen med missfärgat vatten på Prästskogsvägen

Under tisdagen den 16 april reparerade Borås Energi & Miljö den trasiga värmeväxlaren som gjorde att grönt fjärrvärmevatten kom in i varmvattnet på Prästa.

Vi har förstått att många skrev på Facebook om händelsen när den uppstod på lördagen den 6 april. Driftstörningar på infrastruktur i samhället så som värme, vatten eller källsortering ska alltid Borås Energi & Miljö kunna ge information om. De har en särskild sida på sin webbsida för Driftstörningar: Privat – Borås Energi och Miljö (borasem.se)

Tyvärr spreds felaktiga uppgifter om att det gröna vattnet kunde avhjälpas genom att spola bort massor av vatten. Dessutom kom inte informationen ut om att den gröna färgen var ofarlig så tidigt som den skulle behövt komma ut. Många felaktiga rykten spreds på Facebook. Facebook är sällan en tillförlitlig källa för information.

För FRIBO är det en utmaning att nå alla hyresgäster snabbt med information och oftast hamnar vi i att lappen i trapphuset är den informationskanal som når flest. Även fribo.nu är en kanal vi använder flitigt som komplement till trapphuslappen.

Har du några tankar och funderingar kring ovanstående tar vi tacksamt emot dem via e-post eller telefon.

Grilla korv med oss – lördag 13 april kl. 10-12

Vårträff i våra områden lördagen den 13/4 kl. 10-12.
Platser: Sik och Åsboplan.
FRIBO bjuder på korv med bröd och festis.
Kom och prata TV med Sappa, källsortering med Borås Energi & Miljö eller fibertjänster i din lägenhet med Nätkraft i Borås (före detta Splitvision).
Hjälp till att göra det vårfint i vårt samhälle – FRIBO lånar ut skräpplockare och soppåsar.
Unik möjlighet att göra sig av med grov-avfall utan att behöva köra till Återvinningscentralen – vi ställer ut container för brännbart avfall på Sik och Åsboplan 12-16 april.
Alla hyresgäster är varmt välkomna på vårträffen – oavsett vilket område man bor på!

Glad Påsk önskar FRIBO

Njut av påsken och långhelgen! Telefonväxeln öppnar tisdagen den 2 april kl. 10:00 igen.

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2024

Pressmeddelande
Hyrorna för 2024 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med 55 kr/kvm och år för alla bostäder med varmhyra och 38 kr/kvm och år för bostäder med kallhyra och för lägenheter med presumtionshyra (byggda de senaste 15 åren). Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

– Årets hyresförhandling var mycket komplicerad bland annat med tanke på att inflation och räntehöjningar har varit oväntat stora. Årets hyreshöjning täcker taxehöjningarna och räntehöjningarna, vilket givetvis är helt nödvändigt för vår överlevnad, men skapar mycket begränsat med utrymme för underhåll och utveckling vilket förstås är besvärande i det långa perspektivet, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter och varmhyra innebär höjningen att hyran går upp med 275 kr i månaden till 5 504 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 55 kr (om du har varmhyra) gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

Dessutom kommer standardhöjningen med ökad brandsäkerhet genom uppkopplade brandvarnare att innebära en hyreshöjning med 10 kr/mån för de som fick sådana installerade under 2023.

Våra hyror för bilplatser höjs också enligt nedan:

Typ Tidigare avgift Höjning Ny avgift
Vanlig parkeringsplats 155 kr/månad 20 kr/månad 175 kr/månad
Parkeringsplats med el 230 kr/månad 30 kr/månad 260 kr/månad
Kallgarage utan el 290 kr/månad 30 kr/månad 320 kr/månad
Kallgarage med el 335 kr/månad 40 kr/månad 375 kr/månad
Carport med el 310 kr/månad 40 kr/månad 350 kr/månad
Varmgarage med el 455 kr/månad 40 kr/månad 495 kr/månad

 

Prästhöjden 2 finalist i Årets Bygge i Sverige

Med stolthet möts vi av nyheten att Prästhöjden 2 nu är en av tre finalister i Årets Bygge i Sverige. Läs pressmeddelandet från Byggindustrin här (extern sida).

Utmärkelsen Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Projekten tävlar inom sex olika kategorier: Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnad/logistik/butik, Samhällsfastigheter och Renovering.

Prästhöjden 2 är ett av 33 projekt som tävlar i kategorin ’Bostäder’. De nominerade projekten utvärderas enligt kriterierna: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.
Vinnarna i respektive kategori presenteras den 19 mars.

Prästhöjden 2 byggdes av Olofsson Bygg, Tengbom var arkitekter och FRIBO var byggherren.

Läs mer om Prästhöjden 2 här.

Resultatet från kundundersökningen

När vi gör kundundersökning har du som hyresgäst möjlighet att tycka till om din bostad. Dina svar gör att vi kan se hur du som hyresgäst trivs hos oss, och vad vi kan förbättra. Den senaste undersökningen genomfördes i slutet av 2023 tillsammans med företaget AktivBo.

Resultat för 2023
Resultatet från kundundersökningen sammanställs i ’Serviceindex’ och ’Produktindex’. I årets resultat har vi förbättrat vårt resultat för både Serviceindex och Produktindex och har värden som ligger i topp i Sverige. Det är vi förstås väldigt glada för men vi strävar efter att hela tiden bli ännu bättre.

I år svarade 71,8 % av hyresgästerna på undersökningen. Stort tack till alla som svarade!

Serviceindex
I Serviceindex ingår dessa ämnesområden:
Ta kunden på allvar | Trygghet | Rent & snyggt | Hjälp när det behövs

2023: 86,4
2021: 85,7

Vårt Serviceindex är 5 % högre än branschmedelvärdet.

Produktindex
I Produktindex ingår dessa ämnesområden:
Lägenheten | Allmänna utrymmen | Utemiljö

2023: 84,1
2021: 81,4

Vårt Produktindex är 6,5 % högre än branschmedelvärdet.

 

Vad händer här näst?
Utifrån vårt resultatet prioriterar vi vad vi ska satsa på framöver. Det här är några områden vi arbetar lite extra med under 2024.

  • Mer information om vad som händer i bostadsområdet och fastigheten.
  • Rent och snyggt i våra utemiljöer och vid vår sophantering.
  • Möjlighet till källsortering i nära anslutning till bostaden på alla områden.
  • Fortsätta arbetet med att informera att alla hyresgäster ska städa efter sig i tvättstugan och parkera sin bil på korrekt sätt.

Prästhöjden 2 nominerat till Årets bygge 2024

Utmärkelsen Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Projekten tävlar inom sex olika kategorier: Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnad/logistik/butik, Samhällsfastigheter och Renovering.

Prästhöjden 2 är ett av 33 projekt som tävlar i kategorin ’Bostäder’. De nominerade projekten utvärderas enligt kriterierna: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.
Vinnarna i respektive kategori presenteras i mars.

Prästhöjden 2 byggdes av Olofsson Bygg, Tengbom var arkitekter och FRIBO var byggherren.

Läs mer om Prästhöjden 2 här.

God Jul & Gott Nytt År!

Kontorets bemanning under perioden 22 dec-2 jan kommer vara begränsad.

Felanmälan görs som vanligt via telefon på vardagar kl. 10-15.

Vi vill önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Bli inte lurad!

Vi har blivit uppmärksammade på att hyresgäster hos oss har blivit kontaktade av firma som vill komma göra något i lägenheten. Varje gång FRIBO, eller företag som jobbar på uppdrag av FRIBO, ska komma in i din lägenhet så meddelar vi det genom lapp eller telefonsamtal. Företag som jobbar åt FRIBO kontaktar inte hyresgäster direkt. En trygghet för våra hyresgäster är att vi är kända ansikten som rör oss i och runt våra bostäder. Alla anställda på FRIBO finns på bild på vår hemsida och normalt bär vi klädsel med FRIBO-logga på när vi jobbar.

Hör gärna av er om ni blir kontaktade av företag som vill komma in i era lägenheter så hjälper vi till så gott vi kan att hindra att någon blir lurad.

Sov gott – Vakna fort

Så här års tänder vi mycket ljus i våra hem, då är det extra viktigt att din brandvarnaren fungerar. Du som har fått en uppkopplad brandvarnare från oss behöver inte testa brandvarnaren, vi har koll på att den har batterispänning och fungerar. Har du ännu inte fått de nya smarta brandvarnarna är det bra om du kontrollerar att din brandvarnare fungerar. Nedan kan du också se en film med ”Arga snickaren” som berättar hur du enkelt kan förebygga brand i ditt hem.Avbrott i varmvatten och värmeleverans 19 dec kl. 07:00, ett dygn framåt

Vi har fått information från Borås Energi & Miljö om att det kommer vara avbrott på varmvatten- & värmeleveransen tisdag 19/12 kl. 07:00 – 20/12 07:00, i ett helt dygn alltså. Byte av ett fjärrvärmerör. Läs mer här: Info från Borås Energi & Miljö om avstängning 19/12 (PDF)
Gäller följande av FRIBOs områden:
– Alphyddan
– Ringvägen
– Åsboplan
– Prästskogsvägen
– Prästhöjden
– LSS Gamla kyrkvägen 22
– Stationen
– Centrumhuset
– Sik
– Tärnan

 

 

 

Kontoret strömlöst tor 21 sep

Vattenfall planerar ett arbete som gör vårt kontor strömlöst torsdagen den 21 sep vilket i sin tur gör att vi jobbar hemifrån den dagen. Vi nås på telefon och e-post som vanligt men vi kan alltså inte ta emot några besök. Välkommen att boka tid för besök en annan dag!

Ät av vår frukt!

Just nu finns det gott om saftiga och goda äpplen i våra bostadsområden. Ta vara på dem! Plocka, ät eller ge till en vän! De är i första hand för alla våra hyresgäster oavsett vilket område man bor på men om de inte plockas får även andra i samhället komma och plocka.

Här kommer ett recept på FRIBOs favorit-äppelkaka:

Ingredienser

6 portioner
150 g smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 g äpplen

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform, 26 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smeten över.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Till servering: Servera med grädde eller vaniljsås.

Tvätta i tvättstugan i sommar?

Glöm inte att ladda ditt tvättkonto i god tid! Kontoret är helt stängt för semester under vecka 28-30. Sista dag för att sätta in pengar via bankgiro är 5 juli. Använder du däremot Swish kan du sätta in pengar till och med 6 juli.

Den 1 aug tar vi emot Swish-inbetalningar igen och den 8 aug inbetalningar via bankgiro.

Sommarhälsningar FRIBO!

Trevlig sommar önskar FRIBO!

Vi vill önska alla våra hyresgäster och kontakter i samhället en riktigt glad midsommar! Kontoret har semesterstängt vecka 28-30. Se övrig info på hemsidan om laddning av tvättpengar mm.

Välkommen på invigningen av Prästhöjden 2

Den 23 maj kl. 11 har vi en ceremoniell invigning av vårt nya trygghetsboende Prästhöjden 2 i Fristad. Mellan kl. 10:30-12:30 blir det öppet hus, mingel och tårta.

Glad påsk önskar vi på FRIBO

Nu har vi lite påskledigt och nås åter på telefon tis 11 april kl. 10:00. För verkligt akuta ärenden under påsken ringer ni Securitas fastighetsjour. Ni hittar deras telefonnummer under menyalternativet ”Felanmälan”. Glad påsk!

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2023

Pressmeddelande
Hyrorna för 2024 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med 55 kr/kvm och år för alla bostäder med varmhyra och 38 kr/kvm och år för bostäder med kallhyra och för lägenheter med presumtionshyra (byggda de senaste 15 åren). Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

– Årets hyresförhandling var mycket komplicerad bland annat med tanke på att inflation och räntehöjningar har varit oväntat stora. Årets hyreshöjning täcker taxehöjningarna och räntehöjningarna, vilket givetvis är helt nödvändigt för vår överlevnad, men skapar mycket begränsat med utrymme för underhåll och utveckling vilket förstås är besvärande i det långa perspektivet, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter och varmhyra innebär höjningen att hyran går upp med 275 kr i månaden till 5 504 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 55 kr (om du har varmhyra) gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

Dessutom kommer standardhöjningen med ökad brandsäkerhet genom uppkopplade brandvarnare att innebära en hyreshöjning med 10 kr/mån för de som fick sådana installerade under 2023.

Våra hyror för bilplatser höjs också enligt nedan:

Typ Tidigare avgift Höjning Ny avgift
Vanlig parkeringsplats 155 kr/månad 20 kr/månad 175 kr/månad
Parkeringsplats med el 230 kr/månad 30 kr/månad 260 kr/månad
Kallgarage utan el 290 kr/månad 30 kr/månad 310 kr/månad
Kallgarage med el 335 kr/månad 40 kr/månad 375 kr/månad
Carport med el 310 kr/månad 40 kr/månad 350 kr/månad
Varmgarage med el 455 kr/månad 40 kr/månad 495 kr/månad

 

Hyresförhandlingar pågår

Med största sannolikhet kommer hyran justeras på vårt vanliga justeringsdatum den 1 april. Det är en knepig situation med hög inflation och stora kostnadsökningar för att förvalta våra fastigheter. Eftersom FRIBO inte har några andra intäkter än våra hyror så behöver vi höja hyran lite mer i år än de senaste åren. Dock är nivån inte klar ännu utan förhandling pågår med Hyresgästföreningen. Så fort förhandlingarna är klara kommer resultatet presenteras här på fribo.nu.

Onsdagen den 18 januari – kontoret stängt

Onsdagen den 18 januari är FRIBO på konferens hela dagen och kontoret är stängt. För verkligt akuta ärenden som inte kan vänta till torsdagen hänvisar vi till Securitas jour på nummer 010-470 51 05.