Senaste nytt

Onsdagen den 18 januari – kontoret stängt

Onsdagen den 18 januari är FRIBO på konferens hela dagen och kontoret är stängt. För verkligt akuta ärenden som inte kan vänta till torsdagen hänvisar vi till Securitas jour på nummer 010-470 51 05.

God Jul & Gott Nytt År – info om tvätt och bemanning

Kontorets bemanning under perioden 22 dec-9 jan kommer vara begränsad. Tvättpengar behöver betalas in senast 20 dec för att finnas på ditt tvättkonto före jul.

Felanmälan görs som vanligt via telefon på vardagar kl. 10-15.

Vi vill önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

25 okt släcker Sappa den analoga TV-signalen

Alla behöver göra en digital kanalsökning på sin TV för att få fram hela det digitala kanalutbudet. Totalt kan man få fram de 18 kanaler som syns i bilden här bredvid.

Nytt avfallssystem i Fristad och Borgstena

I dagarna ändras det avfallssystem som vi haft med svart och vit soppåse i många år. Vi vill passa på att informera om alla delar kring avfallshantering som gäller för er som bor hos FRIBO. För alla boende i Borås Stad gäller samma regler:

  • Källsortering är obligatoriskt. På särskilda Återvinningsstationer och Återvinningscentraler (info och kartor hittar du här: Om avfall i Borås Stad (extern länk) lämnas plåt, glas, plast, frigolit, pappersförpackningar, wellpapp och tidningar osv. Det är varje medborgares skyldighet.
  • Brun papperspåse används för matavfall, sådant som går att kompostera. Brun påse slängs i brun soptunna. Tänk på att ha brun påse i den ”korg” som ni fått istället för hink då det är viktigt att påsen luftas för att inte bli för blöt. Bär ut till brun soptunna minst varannan dag.
  • Restavfall är sånt som inte på ett enkelt sätt går att sortera enligt ovan på Återvinningsstation eller Återvinningscentral. För restavfall används valfri soppåse, måste alltså inte vara vit längre. Gör en ordentlig knut på din soppåse och lämna i kärl märkt ”Restavfall”. Är kärlet fullt får du leta upp ett annat kärl eller vänta med att slänga din påse, det går inte ställa soppåse vid sidan om soptunnan.
  • Vid alla FRIBOs lägenheter finns sopkärl för restavfall och matavfall, och i nära anslutning till alla våra större bostadsområden finns kärl för källsortering av mindre förpackningar och tidningar.

Prata med era grannar om ni ser att de gör fel.

Fossilfritt är bäst

Med cyklar och elbilar sköter vi om våra bostadsområden och fastigheter. Batterierna laddas med el från våra egna solceller. Fossilfritt funkar bäst tycker vi.

FRIBO stöttar ensamma äldre

Vi är stolta och glada över vårt nya samarbete med företaget ”Gubbe”. Deras verksamhet går ut på att para ihop ensamma årsrika människor med unga som vill göra en samhällsinsats. Varje vecka hälsar en ungdom på hos en äldre människa, bygger relation, håller sällskap och håller borta ensamheten. Det här tycker vi på FRIBO är ett viktigt arbete som vi vill vara med och stötta. Just nu pågår hundratals av dessa viktiga möten varje vecka som Gubbe arrangerar i Sverige och Finland.

Nya muralmålningar vid Åsbovägen

Mitt i semestern fick vi nya muralmålningar vid Åsbovägen. Konstnären är från västsverige och kallar sig ”Sagie”, läs mer om honom HÄR (extern länk). Ta gärna en sväng förbi och njut av dessa konstverk. Lägger du inlägg i sociala medier på dessa fina muralmålningar så får du gärna tagga både #fristad och #fribo.

Tvätta i tvättstugan i sommar?

Glöm inte att ladda ditt tvättkonto i god tid! Kontoret är helt stängt för semester under vecka 28-31. Sista dag för att sätta in pengar via bankgiro är 30 juni. Använder du däremot Swish kan du sätta in pengar till och med 7 juli.

Den 8 aug tar vi emot Swish-inbetalningar igen och den 15 aug inbetalningar via bankgiro.

Sommarhälsningar FRIBO!

Glad midsommar

Vi vill önska alla våra hyresgäster och kontakter i samhället en riktigt glad midsommar!

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2022

Pressmeddelande
Hyrorna för 2022 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med i genomsnitt 19,25 kr/kvm och år. Höjningen tas ut lite olika beroende på områden och storlek på lägenhet. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

FRIBO utmärker sig i statistiken över de kommunala bostadsbolagen i Sverige genom att vara bland de med lägst hyresnivå av alla. Efter avslutad förhandling ligger snitthyran på ca 994 kr/kvm och år. Snitthyran i hela Sverige ligger runt 1200 kr/kvm och år.

  • Årets hyreshöjning täcker taxehöjningarna, vilket givetvis är helt nödvändigt för vår överlevnad, men skapar begränsat med utrymme för underhåll och utveckling vilket förstås är besvärande i det långa perspektivet, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

Just långsiktigheten är ett ständigt diskussionsämne under förhandlingarna.

  • Hyresgästföreningen är generellt återhållsamma och det utrymme till utveckling, som våra hyresgäster efterfrågar, får vi inte alltid gehör för, fortsätter Kjell-Ove Sethson. Däremot uttrycker Hyresgästföreningen att de är nöjda med den förvaltningskvalité som FRIBO erbjuder trots den låga hyresnivån.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran går upp med ca 70 kr i månaden till 4 970 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 19,25 kr gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

Även hyrorna för bilplatser (garage, carportar, p-platser med eller utan motorvärmare) har förhandlats med Hyresgästföreningen och får från och med 1 april en liten höjning.

Boka tvättstugan i mobilen eller via datorn

Boka tvättstugan via dator
Använd lägenhetsnummer och kod som du fått från FRIBO på följande länk: Boka tvättstugan (extern webbplats). Hör av dig till FRIBO för att få tillgång till inloggningskod.

Boka tvättstugan med mobilen
Ladda ner appen ”Electrolux Vision Mobile”. Skanna QR-koden nedan med appen. Logga in med lägenhetsnummer och kod som du fått av FRIBO. Hör av dig till FRIBO för att få tillgång till inloggningskod.

QR-kod Electrolux Vision Mobile

 

God Jul & Gott Nytt År önskar FRIBO

Dags att önska alla våra hyresgäster, leverantörer och övriga kontakter i samhället God Jul & Gott Nytt År!Nytt nummer av vår kundtidning

Nu finns ett nytt nummer av vår kundtidning ”I våra rum” att läsa. Vi hoppas att alla våra hyresgäster har fått den i brevlådan men om någon skulle tappat bort den finns den här att läsa digitalt:

I våra rum dec 2021.
I våra rum dec 2021

 Sov gott – Vakna fort

Så här års tänder vi mycket ljus i våra hem, då är det extra viktigt att din brandvarnaren fungerar. Bara för att den sitter uppe behöver inte det betyda att den fungerar, testa den kontinuerligt. Nedan kan du också se en film med ”Arga snickaren” som berättar hur du enkelt kan förebygga brand i ditt hem.Förändringar i kabel-tv-utbudet

Vi har idag fått information från Sappa om ändringar i det utbud av kanaler som de levererar till våra lägenheter.

Ny kanal från och med 11 januari: ATG Live

Kanaler som försvinner den 27 december: Paramount Network och MTV

ATG Live hittar man genom en kanalsökning efter den 11 januari.

Vattenläcka i gatan ger störning på Åsboplan och Åsbovägen

Borås Energi & Miljö jobbar med att åtgärda det fel som uppstått i gatan och som påverkar vattenleveranserna för flera av våra hyresgäster. Håll dig uppdaterad via deras app (SorteraMedMera) eller hemsida ( www.borasem.se ) under rubriken ”Driftstörningar”.

Nu lanserar vi Mina Sidor

Från och med nu har du möjlighet att digitalt söka lägenhet eller information om din FRIBO-lägenhet via Mina Sidor.

Du loggar in via Mobilt BankID och saknar du det är du välkommen att kontakta oss för att få ett användarnamn och lösenord. För de som inte har tillgång till internet så kan man ringa oss och boka en tid på vårt kontor där vi hjälper till med det digitala.

Du hittar inloggningssidan här: Mina Sidor ‹ FRIBO

Få sms om driftstörningar som påverkar din adress

Borås Energi & Miljö, som sköter leverans av vatten-avlopp och fjärrvärme till FRIBOs lägenheter, har en tjänst där de meddelar om driftstörningar via sms. Tjänsten är kopplad till en adress och därför rekommenderas ni som hyresgäster att anmäla er till tjänsten för att snabbt få tillgång till den senaste informationen. Följ länken nedan för att registrera ert mobilnummer som ger er tillgång till informationen:

Registrera ditt mobilnummer här för drift-sms om vatten och fjärrvärme

Första spadtaget på Prästhöjden

Fredagen den 10 september togs det första spadtaget till det som ska bli 121 nya lägenheter på Prästhöjden i Fristad. Enligt planen ska lägenheterna stå klara i slutet av 2022.

Bakom projektet står både det kommunala bostadsbolaget Fristadbostäder (FRIBO) och Järngrinden. Själva bygget utförs av Olofsson Bygg.

Fristadbostäder bygger 29 trygghetsbostäder för personer över 70 år. I boendet kommer det finnas mer gemensamma ytor och några timmar varje vecka finns en värd på plats.

– Det blir en trygghet med den sociala samvaron i huset, säger Kjell-Ove Sethson.
Precis bredvid bygger Järngrinden 92 mer traditionella lägenheter. Vd:n Patrik Ivarson kallar det ”ett stort projekt för Fristad” och säger att hyresnivån kommer bli ”jämförelsevis låg för nyproducerade lägenheter”.

Det nya bostadsområdet växer fram på en vacker naturtomt där mycket träd bevaras. Hållbarhet och långsiktighet har varit ledord i arbetet med att utveckla Prästhöjden. Fristadbostäder bygger vidare på den kunskap och erfarenhet som nu finns i bolaget kring modernt trähusbyggande. Trygghetsboendet som de bygger kommer ha en mycket hög andel förnyelsebara material vilket bl.a. innebär massivträstomme och träfasad.

Att det som byggs i Fristad är hållbart ur alla aspekter lyfte kommunalrådet Kerstin Hermansson fram lite extra när hon talade i samband med första spadtaget.