Bra luft och värme i din lägenhet

Klicka på bilden här nedan för en enkel film som tar upp värme och ventilation i din lägenhet. Några av ”tipsen” i filmen gäller inte alla våra bostadsområden men mycket är generell kunskap som du som bor hos oss har nytta av.

HÖST på distans

Sedan Corona-pandemin slog till i mars har många saker blivit lite annorlunda. Vi på FRIBO har alltid strävat efter att ha en nära relation med våra hyresgäster men nu måste vi hålla lite distans.

Kontoret kommer även under hösten att vara stängt för spontana besök. Däremot går det alltid att ringa eller skicka e-post till oss. (Tel.nr: 033-22 25 50, e-post: info@fribo.nu) Tidsbokning för fysiskt möte är också möjligt. Mindre akuta ärenden får vi vänta med tills smittriskerna i samhället har minskat. När vi löser allvarliga fel i din lägenhet så vill vi att ni hjälper till att hålla rejäl distans.

FRIBOs personal är mycket noga med att undvika spridning av smitta till er. Detta efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten om allas ansvar för att minska risk för att sprida smitta.

 

Hjälp till att minska risk för att sprida smitta

  • Tvätta händer med tvål och varmt vatten noga och ofta.
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk eller uppvisar symtomen ovan.
  • Nys och hosta i pappersnäsduk eller i armvecket. Släng sedan näsduken.
  • Undvik att ta i ansikte, ögon och mun med dina händer.
  • Håll en lagom, respektfull distans till dina medmänniskor.

FRIBO – ett känt ansikte för dig som hyresgäst

På förekommen anledning vill vi bara förtydliga att om FRIBO har samarbeten med, eller anlitar annat företag, som ska besöka er som hyresgäster så informerar vi ALLTID om det i förväg. Vi jobbar för att det ska vara tryggt att bo i Fristadbygden och att det så långt det är möjligt ska vara kända ansikten som rör sig i våra bostadsområden.

VI TRÄFFAS GÄRNA – på distans!

Tillägg: Från den 2 april håller vi kontoret stängt för att minimera risken för smittspridning. Du når oss enklast via 033-22 25 50. Det går bra att boka ett möte om du vill att vi ses.

Från och med 16 mars kommer vi alltid att fråga om någon har hosta, snuva, feber eller halsont innan vi besöker er lägenhet. Känner någon i familjen av dessa symptom kommer vi bara att åtgärda verkligt akuta ärenden och vi vill inte att ni besöker vårt kontor då. Mindre akuta ärenden får vi vänta med tills smittriskerna i samhället har kulminerat.
FRIBOs personal är mycket noga med att undvika spridning av smitta till er. Detta efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten om allas ansvar för att minska risk för att sprida smitta. Det går självklart bra att nå oss som vanligt via telefon eller e-post.
Vi tar nu inte heller i hand och uppmanar alla hyresgäster att också hälsa på varandra på annat sätt – exempelvis genom en artig nick, en vinkning och ett leende!

Hjälp till att minska risk för att sprida smitta
• Tvätta händer med tvål och varmt vatten noga och ofta.
• Stanna hemma om du känner dig sjuk eller uppvisar symtomen ovan.
• Nys och hosta i pappersnäsduk eller i armvecket. Släng sedan näsduken.
• Undvik att ta i ansikte, ögon och mun med dina händer.
• Håll en lagom, respektfull distans till dina medmänniskor.

HÄLSA
på distans!

Nu startar Nattvandring i Fristad

Fristad är en väldigt trygg plats men det finns alltid förbättringar man kan göra. I vårt ständiga arbete med att skapa trygghet i Fristad känns det roligt att informera om att FRIBO tillsammans med Hyresgästförening är med och stöttar en nybildad förening som kallas ”Nattvandring och Grannsamverkan Fristad”. Den föreningen stöttas i sin tur av organisationen ”Nattvandrarna” https://nattvandrarna.se/. Föreningen är också en del av välbekanta ”Framtid Fristad”.

Vi hjälper till med en föreningslokal så de får en bas att jobba ifrån. De kommer sedan synas i samhället och i våra bostadsområden med speciella jackor och arbeta för trygghet på framförallt kvällar och nätter. Vill du vara med och engagera dig i deras arbete ska du kontakta Daniel Rudquist, 0707721549, danielrudqvist81@gmail.com

Inga lastbilar inne i våra bostadsområden

Det blöta vädret ställer till det för många i samhället. Ett problem som vi ser i våra bostadsområden är att vattensjuka gräsmattor blir sönderkörda av bilar och lastbilar. Givetvis är det alltid helt förbjudet att köra ut på våra gräsmattor med fordon. Vi vill be er alla om hjälp att påminna folk som ”glömt” eller inte förstått detta. Störst problem verkar vara att många större bilar och lastbilar kommer och lämnar paket eller matkassar till våra hyresgäster. Yrkes-chaufförerna måste lära sig att stanna utanför bostadsområdena och bära sista biten och vi vill att ni hyresgäster påpekar detta vid beställningar eller leveranser. Ni får gärna hänvisa chaufförer att kontakta FRIBO om det finns några frågor.

Det är extremt kostsamt att återställa sönderkörda gräsmattor så för att hindra onödiga hyreshöjningar bör det ligga i alla våra hyresgästers intresse att undvika sådana skador.

Nu är takrenoveringen på Sik igång

Ställning är på plats och vår entreprenör Fristad Bleck & Plåtslageri har påbörjat takrenoveringen på Hammarbyvägen 2. Planen är att även Hammarbyvägen 4 och Stenvägen 1 ska hinnas med i vinter.

Tack för era svar i hyresgäst-undersökningen!

Stort tack till alla som svarade i hyresgästundersökningen. Vi fick in svar från 71 procent av våra hyresgäster. Information om resultat och planerade åtgärder kommer längre fram.

Vi kommer nu att arbeta med resultatet i undersökningen. Genom de svar vi har fått in kan vi på ett bra sätt prioritera vad vi ska förbättra och tänka på i våra bostadsområden.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på FRIBO

Under jul och nyårsveckorna, v52 och v1, har vi stängt kontoret, både klämdagar och helgdagar. Vi är åter och har öppet som vanligt från tisdagen den 7 januari.

Den 23/12 samt den 2/1 och 3/1 kan felanmälan göras på 033-22 25 50.

Övriga dagar får akuta ärenden tas med Securitas jour. Numret till Securitas finns under menyalternativet ”Felanmälan” och på vår telefonsvarare.

Vi vill veta vad du tycker!

Just nu pågår en hyresgästundersökning! Under vecka 43-44 har samtliga av FRIBOs hyresgäster fått en enkät från vår partner AktivBo. Beroende på vilken typ av kontaktuppgifter vi har till dig så har enkäten kommit i lite olika form. De flesta har fått den som sms i sin mobiltelefon eller som ett mail i sin e-postlåda. För de hyresgäster som vi inte har haft mobilnummer eller e-postadress till så har enkäten kommit i pappersform. Alla som inte besvarat enkäten i mitten av vecka 48 kommer att få enkäten i pappersform runt den 29/11.

Vi vill så gärna att precis alla ska ta sig den lilla tiden för att fylla i enkäten, det är väldigt viktigt för oss att få veta vad ni tycker om olika saker. Dina svar är givetvis anonyma. Sista dag att besvara enkäten är den 10 december. Tack på förhand!

Välkommen på boendemöte för alla hyresgäster!

Tor 7 nov kl. 18:00-19:30 bjuder FRIBO tillsammans med Hyresgästföreningen in till möte för alla FRIBOs hyresgäster.

Plats: Equmeniakyrkan i Fristad, Stora Vägen 44 (bredvid FRIBOs kontor).

Det bjuds på landgång och kaffe/the.

Information och möjlighet att ställa frågor.

Välkomna!

Viktig info angående kabel-TV

Från och med 2 sep 2019 slutar vår kabel-TV-leverantör Sappa att leverera signal som funkar ihop med Boxer-abonnemang. Det innebär följande:

– Du som har ett Boxer-abonnemang utöver den kabel-TV som ingår i hyran (16 analoga kanaler) kan inte längre använda TV-uttaget i lägenheten för att få antenn-signal. Vill du fortsätta med ditt Boxer-abonnemang behöver du skaffa en egen inomhusantenn. En alternativ lösning är att köpa dessa kanaler digitalt genom Sappa istället.

– SVT-kanalerna, TV4 och TV6, som finns i digital HD-kvalitet utan extra kostnad i Sappas kabel-TV, kan ha bytt kanalplats vilket innebär att du måste göra en ny kanalsökning för att kunna se dessa.

Alla frågor om din kabel-TV besvaras av Sappas kundtjänst på 0774-444 744. Ett besök på www.sappa.se kan också ge dig svar på de flesta frågorna.

Här ser du aktuell kanalplan:

Kanalplan kabel-TV FRIBO.

Mycket positivt har hänt på Prästa i sommar

FRIBOs största bostadsområde har fått ett lyft på utemiljön i sommar. Båda lekplatserna har renoverats och fått ny lekutrustning. Istället för sand som underlag, som både kan bli lite ofräscht och få mycket ogräs med tiden, så har vi valt flis från VIDAs sågverk i Borgstena. Miljövänligt och mer lättskött tror vi. Vidare har vi tillskapat en ny mötesplats med konstgräs och bänkar mitt på området. Där finns en färgglad dinosaurie att klättra på och en gunghäst.

Alla garage har under 2019 fått service på portarna och låsen. Nu är garagen dessutom nymålade och fina.

Hela FRIBO på utbildning 20 aug

Torsdagen den 20 aug finns ingen personal på plats hos FRIBO. Vi är på utbildning hela dagen.
För verkligt akuta händelser som inte kan vänta till fredagen hänvisar vi till vår fastighetsjour hos Securitas på nummer 010-470 51 05.

Välkommen att kontakta oss fredagen den 21 augusti igen.

Trevlig sommar!!!

Här följer sommarens öppettider för FRIBOs kontor:

Perioden 10/6-30/8 – mån, tis, tor & fre kl. 10:00-15:00 med lunch mellan kl. 12:30-13:30. Onsdagar är kontoret stängt för besökare men vi nås på telefon.

Kontoret är helt stängt vecka 30, 31 & 32. Fastighetsskötare finns dock på plats under hela sommaren, även de veckor när kontoret är stängt. Vid verkligt akuta fel utanför vanlig arbetstid – ring Securitas på nummer 010-470 51 05.

Trevlig sommar önskar vi på FRIBO alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället!

Trevlig sommar!

Trots att allt inte är riktigt som vanligt så vill vi önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en trevlig sommar. Vi får fortsätta att hålla kontoret stängt för besökare över sommaren men vi nås på telefon. Vi får även fortsätta att hålla distansen och kan därför inte riktigt hjälpa till med alla mindre åtgärder i lägenheterna, för både er och vår säkerhet. Självklart ska vi hjälpas åt att minimera smittspridningen. Sköt om er så ses vi förhoppningsvis snart!

 

14 juni – kontoret stängt

Fredagen den 14 juni är vårt kontor stängt. Telefonen besvaras av någon av våra fastighetsskötare.

Välkommen till oss måndagen den 17/6 igen.

Trevlig helg!

Klämdag – telefonväxeln stängd

Fredagen efter Kristi himmelsfärds dag, den 22 maj, är en klämdag som FRIBO har stängt. Välkommen att ringa oss på övriga helgfria vardagar.

Under rådande Corona-pandemi håller vi kontoret stängt men vi nås på telefon.

Nya planteringar på våra områden

Runt om i våra bostadsområden spirar nu grönskan för fullt. Vi har nu planterat lite nytt som ska vara till glädje för alla våra hyresgäster. Vi tillför ätbara saker som det är meningen att alla hyresgäster ska få plocka och använda. Hör gärna av er när ni har smakat för att berätta hur de var eller om ni använde bären eller frukterna till nåt speciellt. Här följer en liten lista på en del av de saker vi planterat i vår:

Sik:

Svarta vinbär – ”Petter”. Mycket stora bär, välbalanserad och mild smak.
Röda vinbär – ”Punahilkka”. Ny sort från Finland.
Blåbär – ”Emil”. Hybridblåbär från SLU Balsgård. God blåbärssmak, rikbärande.
Amerikanskt blåbär – ”Duke”. God smak, hållbarhet och riklig avkastning.
Röda krusbär – ”Martlet”. Frisk och mycket produktiv engelsk sort.
Rabarber – ”Barbro”. Barbro är en ny, sirlig, vacker och tidig rabarber med röda stjälkar. Den är frisk med generös avkastning och sparsam blomning. Oxsalsyrahalten under medel.

Prästa (mellan 3:an & 6:an):

Aronia – ”Viking”. Finsk sort med mycket stora bär. Högt C-vitamininnehåll.

Åsboplan (direkt ovanför backen):

Röda krusbär – ”Martlet”. Frisk och mycket produktiv engelsk sort.
Svart vinbär – ”Petter”. Mycket stora bär, välbalanserad och mild smak.
Plommon – ”Komet”. Runda, relativt stora och vackert lysande gulröda frukter. Fruktköttet är fast, saftigt och har söt god smak.

Sedan tidigare finns det flera äppelträd mm på flera av våra områden. Njut av vad naturen har att ge!

Glad Påsk

FRIBO vill önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en härlig påsk.

På skärtorsdag stänger kontoret för långhelg kl. 13:00. Vi öppnar åter på tisdagen kl. 10:00.

Det är Securitas som hanterar vår jour på kvällar och helger, numret till dem är 010-470 51 05.

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2019

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2019


Hyrorna för 2019 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med i genomsnitt 24 kr/kvm och år. Höjningen tas ut lite olika beroende på områden och storlek på lägenhet. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

FRIBO utmärker sig i statistiken över de kommunala bostadsbolagen i Sverige genom att ha bland de med lägst hyresnivå av alla. Efter avslutad förhandling ligger snitthyran på under 941 kr/kvm och år.

– Taxehöjningarna slår hårt mot våra driftkostnader. För 2019 går exempelvis priset för vatten och avlopp upp med 11%. Vi har inga andra intäkter än hyresintäkterna så självklart måste vi föra de här taxehöjningarna vidare till våra hyresgäster annars går inte ekonomin ihop sig, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

Den största delen av FRIBOs fastigheter är byggda under 50-, 60- och 70-talet vilket dels förklarar den låga hyresnivån men som samtidigt också ger en hel del underhåll nu.
– Vår förhoppning är att kunna hålla en jämn och hög underhållsnivå, konstaterar Kjell-Ove Sethson.

En stor del av årets förhandlingen har förutom taxehöjningarna handlat om takten på vårt underhållsarbete.
– Resultatet av de eftergifter vi har fått göra i förhandlingen innebär lite förenklat att många hyresgäster kommer att få vänta längre på önskade underhållsåtgärder, säger Kjell-Ove Sethson.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran går upp med ca 120 kr i månaden till 4 705 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 24 kr gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

 

Det händer mycket hos oss nu

Vi är inne i en väldigt intensiv period just nu och det händer massor av saker. Ett axplock:
– Badrumsrenoveringar på Tärnan.
– Nya tak i Borgstena.
– Vi servar och reparerar alla garageportar i beståndet.
– Vi bygger om ventilationen i nån lägenhet.
– Vi sätter tidlås på portarna på Prästa.
– Vi slår ihop två lägenheter på Åsboplan.
– Vi planerar för asfaltering av p-platser i Borgstena.
– Vi planerar för ett större underhållsprojekt på förskolan Blåklinten i Borgstena.
– Vi planerar för en nybyggnation av 20 Trygghetsbostäder i centrala Fristad.
mm mm
Spännande!