Senaste nytt

Sov gott – Vakna fort

Så här års tänder vi mycket ljus i våra hem, då är det extra viktigt att din brandvarnaren fungerar. Du som har fått en uppkopplad brandvarnare från oss behöver inte testa brandvarnaren, vi har koll på att den har batterispänning och fungerar. Har du ännu inte fått de nya smarta brandvarnarna är det bra om du kontrollerar att din brandvarnare fungerar. Nedan kan du också se en film med ”Arga snickaren” som berättar hur du enkelt kan förebygga brand i ditt hem.Bli inte lurad!

Vi har blivit uppmärksammade på att hyresgäster hos oss har blivit kontaktade av firma som vill komma och rensa ventilationskanaler. Som fastighetsägare sköter vi den typen av kontroll och rensning. Varje gång FRIBO, eller företag som jobbar på uppdrag av FRIBO, ska komma in i din lägenhet så meddelar vi det genom lapp eller telefonsamtal. Företag som jobbar åt FRIBO kontaktar inte hyresgäster direkt. En trygghet för våra hyresgäster är att vi är kända ansikten som rör oss i och runt våra bostäder. Alla anställda på FRIBO finns på bild på vår hemsida och normalt bär vi klädsel med FRIBO-logga på när vi jobbar.

Hör gärna av er om ni blir kontaktade av företag som vill komma in i era lägenheter så hjälper vi till så gott vi kan att hindra att någon blir lurad.

Kontoret strömlöst tor 21 sep

Vattenfall planerar ett arbete som gör vårt kontor strömlöst torsdagen den 21 sep vilket i sin tur gör att vi jobbar hemifrån den dagen. Vi nås på telefon och e-post som vanligt men vi kan alltså inte ta emot några besök. Välkommen att boka tid för besök en annan dag!

Ät av vår frukt!

Just nu finns det gott om saftiga och goda äpplen i våra bostadsområden. Ta vara på dem! Plocka, ät eller ge till en vän! De är i första hand för alla våra hyresgäster oavsett vilket område man bor på men om de inte plockas får även andra i samhället komma och plocka.

Här kommer ett recept på FRIBOs favorit-äppelkaka:

Ingredienser

6 portioner
150 g smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 g äpplen

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform, 26 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smeten över.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Till servering: Servera med grädde eller vaniljsås.

Tvätta i tvättstugan i sommar?

Glöm inte att ladda ditt tvättkonto i god tid! Kontoret är helt stängt för semester under vecka 28-30. Sista dag för att sätta in pengar via bankgiro är 5 juli. Använder du däremot Swish kan du sätta in pengar till och med 6 juli.

Den 1 aug tar vi emot Swish-inbetalningar igen och den 8 aug inbetalningar via bankgiro.

Sommarhälsningar FRIBO!

Trevlig sommar önskar FRIBO!

Vi vill önska alla våra hyresgäster och kontakter i samhället en riktigt glad midsommar! Kontoret har semesterstängt vecka 28-30. Se övrig info på hemsidan om laddning av tvättpengar mm.

Välkommen på invigningen av Prästhöjden 2

Den 23 maj kl. 11 har vi en ceremoniell invigning av vårt nya trygghetsboende Prästhöjden 2 i Fristad. Mellan kl. 10:30-12:30 blir det öppet hus, mingel och tårta.

Glad påsk önskar vi på FRIBO

Nu har vi lite påskledigt och nås åter på telefon tis 11 april kl. 10:00. För verkligt akuta ärenden under påsken ringer ni Securitas fastighetsjour. Ni hittar deras telefonnummer under menyalternativet ”Felanmälan”. Glad påsk!

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2023

Pressmeddelande
Hyrorna för 2023 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med 46,50 kr/kvm och år för alla bostäder med varmhyra och 25 kr/kvm och år för bostäder med kallhyra. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

FRIBO utmärker sig i statistiken över de kommunala bostadsbolagen i Sverige genom att vara bland de med lägst hyresnivå av alla. Efter avslutad förhandling ligger snitthyran hos FRIBO på 1041 kr/kvm och år. Snitthyran i hela Sverige ligger en bra bit över 1200 kr/kvm och år.

– Årets hyresförhandling var mycket komplicerad bland annat med tanke på att inflation och räntehöjningar har varit oväntat stora. Årets hyreshöjning täcker taxehöjningarna och räntehöjningarna, vilket givetvis är helt nödvändigt för vår överlevnad, men skapar begränsat med utrymme för underhåll och utveckling vilket förstås är besvärande i det långa perspektivet, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran går upp med ca 233 kr i månaden till 5 229 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 46,50 kr gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

Dessutom kommer standardhöjningen med ökad brandsäkerhet genom uppkopplade brandvarnare att innebära en hyreshöjning med 10 kr/mån för de som fick sådana installerade under 2021 och 2022.

Våra hyror för bilplatser höjs också enligt nedan:

Typ Tidigare avgift Höjning Ny avgift
Vanlig parkeringsplats 135 kr/månad 20 kr/månad 155 kr/månad
Parkeringsplats med el 200 kr/månad 30 kr/månad 230 kr/månad
Kallgarage utan el 260 kr/månad 30 kr/månad 290 kr/månad
Kallgarage med el 295 kr/månad 40 kr/månad 335 kr/månad
Carport med el 270 kr/månad 40 kr/månad 310 kr/månad
Varmgarage med el 415 kr/månad 40 kr/månad 455 kr/månad

 

Hyresförhandlingar pågår

Med största sannolikhet kommer hyran justeras på vårt vanliga justeringsdatum den 1 april. Det är en knepig situation med hög inflation och stora kostnadsökningar för att förvalta våra fastigheter. Eftersom FRIBO inte har några andra intäkter än våra hyror så behöver vi höja hyran lite mer i år än de senaste åren. Dock är nivån inte klar ännu utan förhandling pågår med Hyresgästföreningen. Så fort förhandlingarna är klara kommer resultatet presenteras här på fribo.nu.

Onsdagen den 18 januari – kontoret stängt

Onsdagen den 18 januari är FRIBO på konferens hela dagen och kontoret är stängt. För verkligt akuta ärenden som inte kan vänta till torsdagen hänvisar vi till Securitas jour på nummer 010-470 51 05.

God Jul & Gott Nytt År – info om tvätt och bemanning

Kontorets bemanning under perioden 22 dec-9 jan kommer vara begränsad. Tvättpengar behöver betalas in senast 20 dec för att finnas på ditt tvättkonto före jul.

Felanmälan görs som vanligt via telefon på vardagar kl. 10-15.

Vi vill önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

25 okt släcker Sappa den analoga TV-signalen

Alla behöver göra en digital kanalsökning på sin TV för att få fram hela det digitala kanalutbudet. Totalt kan man få fram de 18 kanaler som syns i bilden här bredvid.

Nytt avfallssystem i Fristad och Borgstena

I dagarna ändras det avfallssystem som vi haft med svart och vit soppåse i många år. Vi vill passa på att informera om alla delar kring avfallshantering som gäller för er som bor hos FRIBO. För alla boende i Borås Stad gäller samma regler:

  • Källsortering är obligatoriskt. På särskilda Återvinningsstationer och Återvinningscentraler (info och kartor hittar du här: Om avfall i Borås Stad (extern länk) lämnas plåt, glas, plast, frigolit, pappersförpackningar, wellpapp och tidningar osv. Det är varje medborgares skyldighet.
  • Brun papperspåse används för matavfall, sådant som går att kompostera. Brun påse slängs i brun soptunna. Tänk på att ha brun påse i den ”korg” som ni fått istället för hink då det är viktigt att påsen luftas för att inte bli för blöt. Bär ut till brun soptunna minst varannan dag.
  • Restavfall är sånt som inte på ett enkelt sätt går att sortera enligt ovan på Återvinningsstation eller Återvinningscentral. För restavfall används valfri soppåse, måste alltså inte vara vit längre. Gör en ordentlig knut på din soppåse och lämna i kärl märkt ”Restavfall”. Är kärlet fullt får du leta upp ett annat kärl eller vänta med att slänga din påse, det går inte ställa soppåse vid sidan om soptunnan.
  • Vid alla FRIBOs lägenheter finns sopkärl för restavfall och matavfall, och i nära anslutning till alla våra större bostadsområden finns kärl för källsortering av mindre förpackningar och tidningar.

Prata med era grannar om ni ser att de gör fel.

Fossilfritt är bäst

Med cyklar och elbilar sköter vi om våra bostadsområden och fastigheter. Batterierna laddas med el från våra egna solceller. Fossilfritt funkar bäst tycker vi.

FRIBO stöttar ensamma äldre

Vi är stolta och glada över vårt nya samarbete med företaget ”Gubbe”. Deras verksamhet går ut på att para ihop ensamma årsrika människor med unga som vill göra en samhällsinsats. Varje vecka hälsar en ungdom på hos en äldre människa, bygger relation, håller sällskap och håller borta ensamheten. Det här tycker vi på FRIBO är ett viktigt arbete som vi vill vara med och stötta. Just nu pågår hundratals av dessa viktiga möten varje vecka som Gubbe arrangerar i Sverige och Finland.

Nya muralmålningar vid Åsbovägen

Mitt i semestern fick vi nya muralmålningar vid Åsbovägen. Konstnären är från västsverige och kallar sig ”Sagie”, läs mer om honom HÄR (extern länk). Ta gärna en sväng förbi och njut av dessa konstverk. Lägger du inlägg i sociala medier på dessa fina muralmålningar så får du gärna tagga både #fristad och #fribo.