Pressmeddelande om Solceller i Fristad

Pressmeddelande 2015-09-04
Solceller driver tvättstuga, elbil och trädgårdsredskap för bostadsbolaget FRIBO i Borås.

Nya solceller på Centrumhusets tak i Fristad, norr om Borås, levererar sedan juni förnybar el till Fristadbostäder AB, även kallat FRIBO. Solelen driver förutom husets tvättstuga och FRIBO:s kontor även elbil, elcykel och trädgårdsredskapen som fastighetskötarna använder. Det här är det kommunala bostadsbolagets första anläggning och faller det väl ut kommer det bli fler i framtiden.

– Många kanske har saknat solen och värmen i sommar men vi installerade solcellerna i början av sommaren och de har levererat helt fantastiskt bra hela sommaren. De funkar i alla väder helt enkelt, säger Kjell-Ove Sethson, vd, FRIBO.

Solcellerna täcker hela den södervända delen av taket, totalt 260 kvadratmeter. Under ett normalår förväntas de leverera 35 000 kilowattimmar. Det täcker sannolikt hela årsförbrukningen av el för tvättstuga till 17 lägenheter, FRIBO:s kontor samt för laddning av elbil, elcykel, elgräsklippare, eltrimmer och elhäcksax. De dagar solcellerna ger mer el än vad som behövs så kommer elen att säljas ut på nätet.

– Vi har som mål att nå nollnivå gällande koldioxidutsläpp inom vår verksamhet, och en vision om att i framtiden vara helt självförsörjande på el, säger Sethson.

– Våra hyresgäster och andra i samhället är nyfikna på tekniken och vi får mycket frågor om vår solcellsanläggning men det tycker vi bara är kul, fortsätter Sethson.

FRIBO är kommunalt bostadsbolag förr norra Borås och är en av 23 kommuner, kommunala bolag och andra organisationer som deltar i överenskommelsen Sol i Väst. Det är en del av Smart Energi – en politiskt styrd process som drivs för att förverkliga Västra Götalands klimatstrategi. Tillsammans ska deltagarna installera 4000 kvadratmeter solceller till juni 2016. Cirka 3000 kvadratmeter har redan installerats. Syftet är att deltagarna ska lära sig tekniken och att de ska kunna gå vidare i fler och större satsningar.

22 september träffas deltagarna i Sol i Väst för ett seminarium med i Göteborg för att diskutera erfarenheter, möjligheter och utmaningar – till exempel vad regeringens förslag på ny solelskatt kan innebära för kommuners planera att installera solceller. Journalister är välkomna!

Bilder samt mer info om seminariet och Sol i Väst finns här: http://hallbarutvecklingvast.se/projekt/sol-i-vast

Kjell-Ove Sethson                        Sari Strömblad                                     Erik André
Vd                                                 Ledare, Sol i Väst                                 Projektledning, Sol i Väst
FRIBO                                          Skövde kommun                                  Hållbar utveckling Väst
0709-55 04 36                              076-104 96 65                                      0765-02 09 93