Nya hyror för FRIBO från 1/4 2019

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2019


Hyrorna för 2019 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med i genomsnitt 24 kr/kvm och år. Höjningen tas ut lite olika beroende på områden och storlek på lägenhet. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

FRIBO utmärker sig i statistiken över de kommunala bostadsbolagen i Sverige genom att ha bland de med lägst hyresnivå av alla. Efter avslutad förhandling ligger snitthyran på under 941 kr/kvm och år.

– Taxehöjningarna slår hårt mot våra driftkostnader. För 2019 går exempelvis priset för vatten och avlopp upp med 11%. Vi har inga andra intäkter än hyresintäkterna så självklart måste vi föra de här taxehöjningarna vidare till våra hyresgäster annars går inte ekonomin ihop sig, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

Den största delen av FRIBOs fastigheter är byggda under 50-, 60- och 70-talet vilket dels förklarar den låga hyresnivån men som samtidigt också ger en hel del underhåll nu.
– Vår förhoppning är att kunna hålla en jämn och hög underhållsnivå, konstaterar Kjell-Ove Sethson.

En stor del av årets förhandlingen har förutom taxehöjningarna handlat om takten på vårt underhållsarbete.
– Resultatet av de eftergifter vi har fått göra i förhandlingen innebär lite förenklat att många hyresgäster kommer att få vänta längre på önskade underhållsåtgärder, säger Kjell-Ove Sethson.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran går upp med ca 120 kr i månaden till 4 705 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 24 kr gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.