Första spadtaget på Prästhöjden

Fredagen den 10 september togs det första spadtaget till det som ska bli 121 nya lägenheter på Prästhöjden i Fristad. Enligt planen ska lägenheterna stå klara i slutet av 2022.

Bakom projektet står både det kommunala bostadsbolaget Fristadbostäder (FRIBO) och Järngrinden. Själva bygget utförs av Olofsson Bygg.

Fristadbostäder bygger 29 trygghetsbostäder för personer över 70 år. I boendet kommer det finnas mer gemensamma ytor och några timmar varje vecka finns en värd på plats.

– Det blir en trygghet med den sociala samvaron i huset, säger Kjell-Ove Sethson.
Precis bredvid bygger Järngrinden 92 mer traditionella lägenheter. Vd:n Patrik Ivarson kallar det ”ett stort projekt för Fristad” och säger att hyresnivån kommer bli ”jämförelsevis låg för nyproducerade lägenheter”.

Det nya bostadsområdet växer fram på en vacker naturtomt där mycket träd bevaras. Hållbarhet och långsiktighet har varit ledord i arbetet med att utveckla Prästhöjden. Fristadbostäder bygger vidare på den kunskap och erfarenhet som nu finns i bolaget kring modernt trähusbyggande. Trygghetsboendet som de bygger kommer ha en mycket hög andel förnyelsebara material vilket bl.a. innebär massivträstomme och träfasad.

Att det som byggs i Fristad är hållbart ur alla aspekter lyfte kommunalrådet Kerstin Hermansson fram lite extra när hon talade i samband med första spadtaget.