Ny solcellsanäggning på plats

På Karlsberg har vi nu byggt färdigt vår senaste produktionsanläggning för förnyelsebar energi – en solcellsanläggning på 40 kW. Två tak för carportar används och anläggningen kommer producera ca 35 000 kWh per år i minst 30 år framåt. På Karlsberg skapas värme och varmvatten i 12 st bergvärmepumpar. Det innebär att den el som värmepumparna behöver för att fungera nu kommer att hämtas från solljuset. En smart, ekonomisk och hållbar lösning.

Nya öppettider

Nu har vi åter långöppet på kontoret på torsdagar. Nytt för hösten är att på onsdagar är kontoret stängt men då svarar någon av våra fastighetsskötare i telefonen istället.

mån, tis, fre 10:00 – 15:00
onsdagar kontoret stängt men telefonväxeln öppen, det finns möjlighet att boka en tid för att träffa oss
torsdagar 08:30 – 16:45
lunchstängt mellan 12:30 – 13:30

Välkommen!

Varning för bedragare som ringer

Det finns hyresgäster hos FRIBO som fått telefonsamtal där någon påstår att de behöver komma in i lägenheten för att åtgärda nåt som har med telefon att göra. Personen som ringer har pratat om att det gamla kopparnätet är på väg att kopplas bort och för att telefonin ska fungera behöver de göra ett ingrepp. VARNING. Detta är bara bedragare som vill komma in i lägenheten.

Alla FRIBOs lägenheter är redan förberedda för framtidens telefonteknik. Genom den fiberanslutning som finns i lägenheten kan man köpa fastnäts-abonnemang, sk. IP-telefoni. Ni kan läsa mer och beställa detta på www.splitvision.se

Sannolikt kommer dock den gamla telefontekniken genom kopparnätet fungera i flera år till.

Trevlig sommar!!!

Här följer sommarens öppettider för FRIBOs kontor:

Perioden 18/6-31/8 – måndag till fredag kl. 10:00-15:00 med lunch mellan kl. 12:30-13:30.

Kontoret är helt stängt vecka 31 och 32. Fastighetsskötare finns dock på plats under hela sommaren, även de veckor när kontoret är stängt. Vid verkligt akuta fel utanför vanlig arbetstid – ring Securitas på nummer 010-470 51 05.

Trevlig sommar önskar vi på FRIBO alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället!

Måndag 28 maj – kontoret öppnar först kl. 14

Kontoret stängt fram till kl. 14 måndagen den 28 maj. Telefonväxeln hålls öppen men vi ber om tålamod om det tar lite längre tid än vanligt att komma fram. Det kommer vara våra fastighetsskötare som svarar i telefonen.

Kristi himmelsfärdshelgen – kontoret stängt

Onsdagen den 9/5 stänger kontoret kl. 13:00.

Torsdagen den 10/5 har vi helgstängt.

Fredagen den 11/5 är en klämdag som vi också har stängt.

Välkommen till oss måndagen den 14/5 igen.

Trevlig helg!

Valborg och 1 maj – kontoret stängt

På Valborgsmässoafton den 30 april och 1 maj är kontoret stängt. Vi hälsar våren välkommen.

Onsdagen den 2 maj har vi öppet som vanligt igen, 8:30 – 16:45. Välkommen då!

Avbrott kabel-tv – viktig info

Tisdagen den 10 april kl. 10-12 kommer Sappa, som är kabel-tv-leverantör för alla våra lägenheter, utföra ett underhållsarbete som innebär avbrott i sändningarna.

Glad Påsk

FRIBO vill önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en härlig påsk.

Kontoret stänger kl. 13 på Skärtorsdagen och öppnar åter tisdagen den 3 april kl. 10:00.

FRIBOs första Års- & hållbarhetsredovisning

Sedan 2001 har vi gjort separat Årsredovisning och en Miljöredovisning varje år. Från och med 2017 har Miljöredovisningen blivit en Hållbarhetsredovisning där även sociala aspekter tas upp. Dessutom bakar vi ihop Årsredovisningen och Hållbarhetsredovisningen till en gemensam trycksak vilket är logiskt då hållbarhet även handlar om ekonomi. Allt hänger ihop.

Vill du läsa vår Års- & hållbarhetsredovisning för 2017 hittar du den här:
Års- & hållbarhetsredovisning 2017
FRIBO Års- & hållbarhetsredovisning 2017.

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2018

Hyrorna för 2018 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med 14:50 kr/kvm och år. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

Hyreshöjningarna har blivit lite lägre på senare år, vilket säkert är till glädje för många av våra hyresgäster. Från FRIBOs sida försöker vi parera att höjningarna inte riktigt motsvarar kostnadsökningarna genom att genomföra olika effektiviseringar. Risken är annars att glädjen för våra hyresgäster blir kortvarig när underhåll och service minskar. Genom vårt nära samarbete med andra bostadsbolag och genom våra kundundersökningar vet vi att vi håller en hög servicenivå och det är uppskattat av våra hyresgäster. I den andan arbetar vi för att kunna fortsätta.

Våra hyror förhandlas med Hyresgästföreningen och de utgör de enda pengar vi har att röra oss med. Kostnadsökningarna i samhället får vi dock väldigt sällan vara med och påverka/förhandla. Ibland får vi höra att eftersom vi är ett kommunalt bolag så rör vi oss med skattepengar, det finns t.o.m. politiska företrädare som uttryckt sig så, men det är väldigt fel. Vi är ett aktiebolag med vinstkrav från ägarna. Vi har lagar och krav på oss att agera affärsmässigt.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran höjs med 72:50 kr i månaden till 4582 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 14:50 gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

Välkommen till Fristad!

Entreprenörsträff

FRIBO har träffat några av våra viktigaste leverantörer av tjänster för att ha en dialog kring vårt miljöarbete och för att informera om de lagar och regelr som är speciella för vår bransch. Den här typen av entreprenörsträffar har vi ungefär vartannat år.

God Jul & Gott Nytt År

Ett år går fort och nu är det dags för oss på FRIBO att önska alla våra hyresgäster och andra kontakter i samhället God jul & Gott Nytt År. Vi ser fram emot 2018 och allt spännande som ska hända då.

Info om värme- & varmvattenproblem 16 dec

Sent på fredagkvällen verkar ett elektriskt styrdon ha slutat fungera i värmecentralen för Åsboplan, Ringvägen och Alphyddan. Securitas fastighetsjour fick flera påringningar fram på lördagsmorgonen om avsaknad av både värme och varmvatten på dessa områden. Efter felsökningar tillsammans med fastighetsskötare från FRIBO, som också ryckt ut på lördag fm, så har felet hittats. Tyvärr behövdes det en behörig elektriker för att byta den trasiga komponenten vilket försenade återställandet. Jour-elektriker från Borås kommer och byter komponenten. I skrivande stund, lördag kl. 12, kan konstateras att det säkert kan dröja ytterligare 3-4 timmar innan alla fått ordentlig värme och varmvatten igen. Från FRIBOs sida beklagar vi förstås alla problem som detta elektriska fel orsakat våra hyresgäster.

Sov gott. Vakna fort.

Så här års tänder vi mycket ljus i våra hem, då är det extra viktigt att din brandvarnaren fungerar. Bara för att den sitter uppe behöver inte det betyda att den fungerar, testa den kontinuerligt. Nedan kan du också se en film med ”Arga snickaren” som tar upp ämnet.

Klimatfakta kring våra trähus på Åsbovägen

I samband med vårt byggprojekt av Åsbovägen i Fristad gjordes en livscykelanalys, LCA, för husen. I denna LCA kan man jämföra klimatpåverkan, utsläppsnivåer mm i våra trähus jämfört med likadana hus byggda på ett mer traditionellt vis, så som den här typen av hus vanligen byggs.

Genom att bygga i trä halverar man koldioxidutsläppen vid bostadsbyggande jämfört med betong!

Här kan du läsa Klimatfakta i sin helhet:

Klimatfakta

Nu är våra nya väggmålningar klara

Borås har blivit världsberömt för sina fantastiska väggmålningar, gjorda av konstnärer från hela världen i samband med festivaler kallade NoLimit. Initiativtagaren till NoLimit i Borås heter Shai Dahan och det är han som nu smyckat våra väggar runt Åsbovägen här i Fristad.

Gå gärna förbi och njut av målningarna!

Artwork by Shai Dahan

Nu öppnar Café Börst

Nu öppnar ett café i Borgstena, öppet för alla. En träffpunkt i källaren på Kronängsvägen 13.

Invigning söndagen den 3/9 kl. 15:00.

Öppet onsdag, fredag, söndag 15-19.

Allt till självkostnadspriser.

Caféet drivs av Peder Hagström och sponsras av Hyresgästföreningen och FRIBO.

 

Sommartider

Under perioden maj-september är våra öppettider 10-15 mån-fre med lunchstängt 12:30-13:30. Vecka 27, 28 och 29 (större delen av juli månad alltså) är kontoret helt stängt.

Njut av sommaren!

60 000 kWh !!!

Nu har vår selcellsanläggning på taket till Tärnavägen 2 producerat mer än 60 000 kWh. El som är helt fri från utsläpp, restprodukter och underhåll. Så här års, då dagarna är långa kan vi komma upp i 250 kWh egenproducerad solel per dag.

1 kWh motsvarar ungefär:

  • Ha på en TV i 10 timmar.
  • Driva en eldriven handdukstork i 50 timmar.
  • Driva en 7W lågenergilampa i 143 timmar.
  • Köra FRIBOs elbil en sträcka på 6,5 km.

 

 

Autogirodragning försenad

På grund av tekniska problem kommer autogirodragningen för våra hyror först ske ikväll, den 2 maj.