Entreprenörsträff

FRIBO har träffat några av våra viktigaste leverantörer av tjänster för att ha en dialog kring vårt miljöarbete och för att informera om de lagar och regelr som är speciella för vår bransch. Den här typen av entreprenörsträffar har vi ungefär vartannat år.

God Jul & Gott Nytt År

Ett år går fort och nu är det dags för oss på FRIBO att önska alla våra hyresgäster och andra kontakter i samhället God jul & Gott Nytt År. Vi ser fram emot 2018 och allt spännande som ska hända då.

Info om värme- & varmvattenproblem 16 dec

Sent på fredagkvällen verkar ett elektriskt styrdon ha slutat fungera i värmecentralen för Åsboplan, Ringvägen och Alphyddan. Securitas fastighetsjour fick flera påringningar fram på lördagsmorgonen om avsaknad av både värme och varmvatten på dessa områden. Efter felsökningar tillsammans med fastighetsskötare från FRIBO, som också ryckt ut på lördag fm, så har felet hittats. Tyvärr behövdes det en behörig elektriker för att byta den trasiga komponenten vilket försenade återställandet. Jour-elektriker från Borås kommer och byter komponenten. I skrivande stund, lördag kl. 12, kan konstateras att det säkert kan dröja ytterligare 3-4 timmar innan alla fått ordentlig värme och varmvatten igen. Från FRIBOs sida beklagar vi förstås alla problem som detta elektriska fel orsakat våra hyresgäster.

Sov gott. Vakna fort.

Så här års tänder vi mycket ljus i våra hem, då är det extra viktigt att din brandvarnaren fungerar. Bara för att den sitter uppe behöver inte det betyda att den fungerar, testa den kontinuerligt. Nedan kan du också se en film med ”Arga snickaren” som tar upp ämnet.

Klimatfakta kring våra trähus på Åsbovägen

I samband med vårt byggprojekt av Åsbovägen i Fristad gjordes en livscykelanalys, LCA, för husen. I denna LCA kan man jämföra klimatpåverkan, utsläppsnivåer mm i våra trähus jämfört med likadana hus byggda på ett mer traditionellt vis, så som den här typen av hus vanligen byggs.

Genom att bygga i trä halverar man koldioxidutsläppen vid bostadsbyggande jämfört med betong!

Här kan du läsa Klimatfakta i sin helhet:

Klimatfakta

Nu återgår vi till ordinarie öppettider

Nu har vi åter långöppet på kontoret på onsdagar och torsdagar, dvs vi har återgått till ordinarie öppettider.

mån, tis, fre 10.00 – 15.00
ons, tor 08:30 – 16:45
lunchstängt mellan 12.30 – 13.30

Välkommen!

Nu är våra nya väggmålningar klara

Borås har blivit världsberömt för sina fantastiska väggmålningar, gjorda av konstnärer från hela världen i samband med festivaler kallade NoLimit. Initiativtagaren till NoLimit i Borås heter Shai Dahan och det är han som nu smyckat våra väggar runt Åsbovägen här i Fristad.

Gå gärna förbi och njut av målningarna!

Artwork by Shai Dahan

Nu öppnar Café Börst

Nu öppnar ett café i Borgstena, öppet för alla. En träffpunkt i källaren på Kronängsvägen 13.

Invigning söndagen den 3/9 kl. 15:00.

Öppet onsdag, fredag, söndag 15-19.

Allt till självkostnadspriser.

Caféet drivs av Peder Hagström och sponsras av Hyresgästföreningen och FRIBO.

 

Sommartider

Under perioden maj-september är våra öppettider 10-15 mån-fre med lunchstängt 12:30-13:30. Vecka 27, 28 och 29 (större delen av juli månad alltså) är kontoret helt stängt.

Njut av sommaren!

60 000 kWh !!!

Nu har vår selcellsanläggning på taket till Tärnavägen 2 producerat mer än 60 000 kWh. El som är helt fri från utsläpp, restprodukter och underhåll. Så här års, då dagarna är långa kan vi komma upp i 250 kWh egenproducerad solel per dag.

1 kWh motsvarar ungefär:

  • Ha på en TV i 10 timmar.
  • Driva en eldriven handdukstork i 50 timmar.
  • Driva en 7W lågenergilampa i 143 timmar.
  • Köra FRIBOs elbil en sträcka på 6,5 km.

 

 

Autogirodragning försenad

På grund av tekniska problem kommer autogirodragningen för våra hyror först ske ikväll, den 2 maj.

Välkommen på Hyresgästmöte

Måndagen den 24 april kl. 18:00 bjuder FRIBO tillsammans med Hyresgästföreningen in till ett informationsmöte för alla hyresgäster.

Plats: Equmeniakyrkan i Fristad (fd Missionskyrkan) Stora Vägen 44, granne med vårt kontor.

Vi bjuder på fika!

Välkommen!

 

Glad Påsk

FRIBO vill önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en härlig påsk.

På skärtorsdag stänger kontoret för långhelg kl. 13:00. Vi öppnar åter tisdagen den 18 april kl. 10:00.

Ny belysning i Borgstena

Nu har vi uppgraderat belysningen på alla invändiga offentliga ytor i Borgstena till modern energibesparande LED. Det innebär mer och bättre ljus som garanterat bara lyser när någon finns i närheten och behöver ljuset. Finns det tillräckligt med dagsljus från fönstren tänds inte belysning, dvs det är helt slöserifritt. Det handlar om tvättstugor, trapphus, korridorer osv. Modern LED-belysning skapar både trygghet och ökad tillgänglighet.

Hos FRIBO kan du ladda din elbil

När man bor i hyresrätt kan det vara svårt att äga en elbil då det ofta saknas möjlighet att ladda sin bil i anslutning till sin bostad. Detta har FRIBO tagit fasta på och idag finns det laddstolpar för elbil på 4 av våra bostadsområden – Prästskogsvägen, Åsboplan, Tärnavägen och Karlsberg.

Laddeffekten är 7,4 kW (32 amp) vilket ger en laddtid för en laddhybrid på drygt 2 timmar och för de flesta rena elbilar på 4-6 timmar.

Man startar och stoppar laddningen genom en appen ”Laddkoll” (information finns vid laddstolparna). Priset för den ström man får i laddstolparna är lägre än vad en privatperson betalar för ström i sitt vanliga elabonnemang.

Laddstolparna är offentliga vilket innebär att vem som helst kan nyttja dem, även om man inte är hyresgäst hos FRIBO. För tydlighetens skull vill vi påpeka att det endast är tillåtet att parkera vid laddstolparna under själva laddningen av sin bil, och bevakningsbolag kontrollerar detta.

Vinnare i FRIBOs julpyssel

”I våra rum” som kom ut innan jul hade en sida med julpyssel och i tävlingen där har vi nu dragit en vinnare:

Stort Grattis till Laila Svedberg på Åsboplan som vunnit 300 kr i blomstercheckar.

 

God Jul & Gott Nytt År!!!

Fredagen den 23 dec är kontoret stängt. Fredagen den 30 dec och torsdagen den 5 jan är kontoret öppet 10 – 13. Övriga ”vanliga” vardagar har vi öppet som vanligt.

Nu vill vi önska dig fridfull helg och hoppfullt nytt år!

Tisdagen den 28 nov är kontoret stängt

Hela FRIBO är på utbildning tisdagen den 28/11 vilket innebär att kontoret är stängt. För akuta ärenden som inte kan vänta till onsdag morgon hänvisar vi till Securitas Fastighetsjour på nummer 010-470 51 05.

Månadens hyresavier

I höst har vi bytt datasystem för våra fastigheter, lägenheter och hyresgäster. Ett omfattande och tidskrävande arbete som inte är klart ännu. Nu har vi i alla fall kört ut de allra flesta hyresavierna för december månad i det nya systemet. Vi beklagar att vi är lite senare ut med denna månads avier jämfört med hur vi brukar göra. Håll ut, din hyresavi kommer senast den 24 nov.

Nya öppettider

Under november månad kommer vi ha helt stängt på onsdagar med anledning av att vi för in ett nytt datasystem. Vi hoppas alla våra kunder kan ha överinseende med detta och möta oss någon utav de andra vardagarna.

Från och med mån 3/10 gäller följande öppettider hos FRIBO:

Mån, tis, fre kl. 10:00-15:00

Ons, tors kl. 08:30-16:45

Lunch kl. 12:30-13:30

Har du rätt temperatur?

I våra lägenheter ska temperaturen inomhus under uppvärmningssäsongen vara minst 20 grader enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Av miljöskäl ska temperaturen vara högst 21 grader. Varje grad varmare vi har inomhus ökar förbrukningen av energi med 5 procent och bidrar till en negativ klimatpåverkan.

Om du upplever att det är kallt ska du börja med att mäta temperaturen hemma hos dig. Du mäter temperaturen 1 meter från yttervägg och på 1,5 meters höjd från golvet. Visar termometern lägre än 20 grader kan du kontrollera:

  • Har du möblerat tätt framför elementet så att t ex soffan eller sängen hindrar värmen från att sprida sig i rummet?
  • Har du hängt gardiner för termostaten som gör att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt?
  • Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en felanmälan.
  • Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp.

FORTFARANDE LÄGRE ÄN 20 GRADER I LÄGENHETEN?

Om du har kontrollerat allt och det ändå är kallt i lägenheten kan det ha uppstått något problem i ett enskilt element eller i värmesystemet. Då gör du en felanmälan så att FRIBO kan kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat har hakat upp sig. Är det fortsatt kallt i lägenheten kan våra fastighetsskötare titta på andra åtgärder i värmesystemet.

I våra lägenheter har vi vattenburen värme, vilket betyder att vi har element fyllda med vatten som cirkulerar. Det är helt normalt att ett element är varmare upptill och svalare nedtill. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Med hjälp av en termostat ska elementet reglera värmen i rummet. När temperaturen i rummet är över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt. Värmen går igång när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10-15 grader.

Våra fastighetsskötare anpassar inställningen efter förutsättningarna i just ditt hus. Flera fastigheter kan vara anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet. Det kan därför dröja ett litet tag innan det varma vattnet når dina element om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet. Det kan därför vara bra att ha lite tålamod vid väderomslag. Det varma vattnet är på väg till dig.

DRAR DET KALLT FRÅN FÖNSTERVENTILERNA?

De flesta äldre hus ventileras med hjälp av självdrag. Några av våra områden har sk. mekanisk frånluftsventilation. Båda typerna av ventilation innebär att frisk luft kommer in genom ventiler som sitter vid fönstret. Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det. Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Och du ska inte täta ventilerna och hindra luften att komma in. Då sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.

Specialtider på kontoret ons & tor

Onsdag 11 okt är kontoret stängt mellan kl. 12:30 och 15:00. Öppet 15:00-16:45 som vanligt igen.
Torsdag 12 okt stänger kontoret kl. 12:30 och öppnar åter fredag kl. 10:00.

Lysande solelsproduktion

Nu har vår solcellsanläggning på Tärnavägen 2 passerat 42 000 kWh. Det funkar helt enkelt lysande! Helt underhållsfritt och bekymmersfritt får vi miljövänlig el från ljusan morgon till sena kvällen.

Elen vi producerar använder vi i hyresgästernas tvättstuga, för att ladda bilar, för att driva vårt kontor och fastighetsskötarnas laddbara maskiner och verktyg. Bättre kan det inte bli!!!

Kemikaliefri ogräsbekämpning

I sommar har vi på FRIBO börjat med supereffektiv ogräsbekämpning med hetvatten. Det fina med den här utrustningen från Heatweed är att den är helt fri från kemikalier. För oss på FRIBO, som ständigt letar efter sätt att sköta våra fastigheter med så liten miljöpåverkan som möjligt, är det här framtidens melodi.

Sedan tidigare har vi utrustning för olika typer av kemikaliefri rengöring av tak, fasader, fönster osv med ultrarent vatten.