Kom och träffa Sappa & Splitvision den 21 nov kl. 13-17

Kom och ställ frågor eller bara få en inblick i framtida möjligheter och tjänster från din kabel-tv-leverantör eller Borås Stadsnät, som i stort alla FRIBOs lägenheter har tillgång till.

Välkommen till FRIBOs kontor torsdagen den 21 november någon gång mellan kl. 13-17. Då finns experter från både Sappa och Splitvision på plats för att hjälpa alla FRIBOs hyresgäster kring frågor som rör TV-kanaler, bredband, telefoni mm.

Vi vill veta vad du tycker!

Nu är det dags för hyresgästundersökning! Under vecka 43 kommer samtliga av FRIBOs hyresgäster få en enkät från vår partner AktivBo. Beroende på vilken typ av kontaktuppgifter vi har till dig så kommer enkäten i lite olika form. De flesta kommer få den som sms i sin mobiltelefon eller som ett mail i sin e-postlåda. För de hyresgäster som vi inte har mobilnummer eller e-postadress så kommer enkäten komma i pappersform. Vi vill så gärna att precis alla ska ta sig den lilla tiden för att fylla i enkäten, det är väldigt viktigt för oss att få veta vad ni tycker om olika saker. Dina svar är givetvis anonyma.

Bra luft och värme i din lägenhet

Klicka på bilden här nedan för en enkel film som tar upp värme och ventilation i din lägenhet. Några av ”tipsen” i filmen gäller inte alla våra bostadsområden men mycket är generell kunskap som du som bor hos oss har nytta av.

Välkommen på boendemöte för alla hyresgäster!

Tor 7 nov kl. 18:00-19:30 bjuder FRIBO tillsammans med Hyresgästföreningen in till möte för alla FRIBOs hyresgäster.

Plats: Equmeniakyrkan i Fristad, Stora Vägen 44 (bredvid FRIBOs kontor).

Det bjuds på landgång och kaffe/the.

Information och möjlighet att ställa frågor.

Välkomna!

Viktig info angående kabel-TV

Från och med 2 sep 2019 slutar vår kabel-TV-leverantör Sappa att leverera signal som funkar ihop med Boxer-abonnemang. Det innebär följande:

– Du som har ett Boxer-abonnemang utöver den kabel-TV som ingår i hyran (16 analoga kanaler) kan inte längre använda TV-uttaget i lägenheten för att få antenn-signal. Vill du fortsätta med ditt Boxer-abonnemang behöver du skaffa en egen inomhusantenn. En alternativ lösning är att köpa dessa kanaler digitalt genom Sappa istället.

– SVT-kanalerna, TV4 och TV6, som finns i digital HD-kvalitet utan extra kostnad i Sappas kabel-TV, kan ha bytt kanalplats vilket innebär att du måste göra en ny kanalsökning för att kunna se dessa.

Alla frågor om din kabel-TV besvaras av Sappas kundtjänst på 0774-444 744. Ett besök på www.sappa.se kan också ge dig svar på de flesta frågorna.

Här ser du aktuell kanalplan:

Kanalplan kabel-TV FRIBO.

Mycket positivt har hänt på Prästa i sommar

FRIBOs största bostadsområde har fått ett lyft på utemiljön i sommar. Båda lekplatserna har renoverats och fått ny lekutrustning. Istället för sand som underlag, som både kan bli lite ofräscht och få mycket ogräs med tiden, så har vi valt flis från VIDAs sågverk i Borgstena. Miljövänligt och mer lättskött tror vi. Vidare har vi tillskapat en ny mötesplats med konstgräs och bänkar mitt på området. Där finns en färgglad dinosaurie att klättra på och en gunghäst.

Alla garage har under 2019 fått service på portarna och låsen. Nu är garagen dessutom nymålade och fina.

Trevlig sommar!!!

Här följer sommarens öppettider för FRIBOs kontor:

Perioden 10/6-30/8 – mån, tis, tor & fre kl. 10:00-15:00 med lunch mellan kl. 12:30-13:30. Onsdagar är kontoret stängt för besökare men vi nås på telefon.

Kontoret är helt stängt vecka 30, 31 & 32. Fastighetsskötare finns dock på plats under hela sommaren, även de veckor när kontoret är stängt. Vid verkligt akuta fel utanför vanlig arbetstid – ring Securitas på nummer 010-470 51 05.

Trevlig sommar önskar vi på FRIBO alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället!

14 juni – kontoret stängt

Fredagen den 14 juni är vårt kontor stängt. Telefonen besvaras av någon av våra fastighetsskötare.

Välkommen till oss måndagen den 17/6 igen.

Trevlig helg!

Nya planteringar på våra områden

Runt om i våra bostadsområden spirar nu grönskan för fullt. Vi har nu planterat lite nytt som ska vara till glädje för alla våra hyresgäster. Vi tillför ätbara saker som det är meningen att alla hyresgäster ska få plocka och använda. Hör gärna av er när ni har smakat för att berätta hur de var eller om ni använde bären eller frukterna till nåt speciellt. Här följer en liten lista på en del av de saker vi planterat i vår:

Sik:

Svarta vinbär – ”Petter”. Mycket stora bär, välbalanserad och mild smak.
Röda vinbär – ”Punahilkka”. Ny sort från Finland.
Blåbär – ”Emil”. Hybridblåbär från SLU Balsgård. God blåbärssmak, rikbärande.
Amerikanskt blåbär – ”Duke”. God smak, hållbarhet och riklig avkastning.
Röda krusbär – ”Martlet”. Frisk och mycket produktiv engelsk sort.
Rabarber – ”Barbro”. Barbro är en ny, sirlig, vacker och tidig rabarber med röda stjälkar. Den är frisk med generös avkastning och sparsam blomning. Oxsalsyrahalten under medel.

Prästa (mellan 3:an & 6:an):

Aronia – ”Viking”. Finsk sort med mycket stora bär. Högt C-vitamininnehåll.

Åsboplan (direkt ovanför backen):

Röda krusbär – ”Martlet”. Frisk och mycket produktiv engelsk sort.
Svart vinbär – ”Petter”. Mycket stora bär, välbalanserad och mild smak.
Plommon – ”Komet”. Runda, relativt stora och vackert lysande gulröda frukter. Fruktköttet är fast, saftigt och har söt god smak.

Sedan tidigare finns det flera äppelträd mm på flera av våra områden. Njut av vad naturen har att ge!

Glad Påsk

FRIBO vill önska alla våra hyresgäster och övriga kontakter i samhället en härlig påsk.

På skärtorsdag stänger kontoret för långhelg kl. 13:00. Vi öppnar åter på tisdagen kl. 10:00.

Det är Securitas som hanterar vår jour på kvällar och helger, numret till dem är 010-470 51 05.

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2019

Nya hyror för FRIBO från 1/4 2019


Hyrorna för 2019 för de boende hos Fristadbostäder (FRIBO) är nu klara. Det blir en höjning från den 1 april med i genomsnitt 24 kr/kvm och år. Höjningen tas ut lite olika beroende på områden och storlek på lägenhet. Höjningen har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

FRIBO utmärker sig i statistiken över de kommunala bostadsbolagen i Sverige genom att ha bland de med lägst hyresnivå av alla. Efter avslutad förhandling ligger snitthyran på under 941 kr/kvm och år.

– Taxehöjningarna slår hårt mot våra driftkostnader. För 2019 går exempelvis priset för vatten och avlopp upp med 11%. Vi har inga andra intäkter än hyresintäkterna så självklart måste vi föra de här taxehöjningarna vidare till våra hyresgäster annars går inte ekonomin ihop sig, säger FRIBOs vd Kjell-Ove Sethson i en kommentar.

Den största delen av FRIBOs fastigheter är byggda under 50-, 60- och 70-talet vilket dels förklarar den låga hyresnivån men som samtidigt också ger en hel del underhåll nu.
– Vår förhoppning är att kunna hålla en jämn och hög underhållsnivå, konstaterar Kjell-Ove Sethson.

En stor del av årets förhandlingen har förutom taxehöjningarna handlat om takten på vårt underhållsarbete.
– Resultatet av de eftergifter vi har fått göra i förhandlingen innebär lite förenklat att många hyresgäster kommer att få vänta längre på önskade underhållsåtgärder, säger Kjell-Ove Sethson.

För en genomsnittlig 2:a på 60 kvadratmeter innebär höjningen att hyran går upp med ca 120 kr i månaden till 4 705 kr per månad. För att räkna ut vad höjningen ungefär kommer att bli per månad på just din lägenhet behöver du ta 24 kr gånger det antal kvadratmeter din lägenhet har och sedan dela detta tal med 12.

 

Det händer mycket hos oss nu

Vi är inne i en väldigt intensiv period just nu och det händer massor av saker. Ett axplock:
– Badrumsrenoveringar på Tärnan.
– Nya tak i Borgstena.
– Vi servar och reparerar alla garageportar i beståndet.
– Vi bygger om ventilationen i nån lägenhet.
– Vi sätter tidlås på portarna på Prästa.
– Vi slår ihop två lägenheter på Åsboplan.
– Vi planerar för asfaltering av p-platser i Borgstena.
– Vi planerar för ett större underhållsprojekt på förskolan Blåklinten i Borgstena.
– Vi planerar för en nybyggnation av 20 Trygghetsbostäder i centrala Fristad.
mm mm
Spännande!

God Jul & Gott Nytt År till er alla!

I Mellandagarna, 27-28 dec, är kontoret stängt. Alla övriga dagar som inte är helgdagar gäller våra ordinarie öppettider (som du hittar under menyalternativet ”Kontakta oss”).

Vi är en del av Allmännyttans Klimatinitiativ!

Fossilfri allmännytta 2030 med Allmännyttans klimatinitiativ.
Nu lanseras allmännyttans gemensamma upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Detta ligger helt i linje med hur vi jobbar på FRIBO. Målet i Allmännyttans klimatinitiativ är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent. Vi har skrivet på en avsiktsförklaring för att sträva mot dessa mål. Hittills har 77 bostadsföretag från allmännyttan med över 311 000 lägenheter över hela landet anslutit sig.

Ny hyra för bilplatser från 1/1 2019

Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi kommit fram till ny hyra för alla olika varianter av bilplatser inom FRIBOs områden. Den nya hyran gäller från 1 januari 2019 och syns därmed på de hyresavier som delas ut i mitten på december. Så här ser de nya hyrorna ut:

Benämning Ny hyra (kr/mån)
Vanlig p-plats 125
P-plats med el 185
Kallgarage utan el 240
Kallgarage med el 270
Carport med el 245
Varmgarage 390
MC-garage 100

Ny solcellsanäggning på plats

På Karlsberg har vi nu byggt färdigt vår senaste produktionsanläggning för förnyelsebar energi – en solcellsanläggning på 40 kW. Två tak för carportar används och anläggningen kommer producera ca 35 000 kWh per år i minst 30 år framåt. På Karlsberg skapas värme och varmvatten i 12 st bergvärmepumpar. Det innebär att den el som värmepumparna behöver för att fungera nu kommer att hämtas från solljuset. En smart, ekonomisk och hållbar lösning.

Nya öppettider

Nu har vi åter långöppet på kontoret på torsdagar. Nytt för hösten är att på onsdagar är kontoret stängt men då svarar någon av våra fastighetsskötare i telefonen istället.

mån, tis, fre 10:00 – 15:00
onsdagar kontoret stängt men telefonväxeln öppen, det finns möjlighet att boka en tid för att träffa oss
torsdagar 08:30 – 16:45
lunchstängt mellan 12:30 – 13:30

Välkommen!

Varning för bedragare som ringer

Det finns hyresgäster hos FRIBO som fått telefonsamtal där någon påstår att de behöver komma in i lägenheten för att åtgärda nåt som har med telefon att göra. Personen som ringer har pratat om att det gamla kopparnätet är på väg att kopplas bort och för att telefonin ska fungera behöver de göra ett ingrepp. VARNING. Detta är bara bedragare som vill komma in i lägenheten.

Alla FRIBOs lägenheter är redan förberedda för framtidens telefonteknik. Genom den fiberanslutning som finns i lägenheten kan man köpa fastnäts-abonnemang, sk. IP-telefoni. Ni kan läsa mer och beställa detta på www.splitvision.se

Sannolikt kommer dock den gamla telefontekniken genom kopparnätet fungera i flera år till.

Måndag 28 maj – kontoret öppnar först kl. 14

Kontoret stängt fram till kl. 14 måndagen den 28 maj. Telefonväxeln hålls öppen men vi ber om tålamod om det tar lite längre tid än vanligt att komma fram. Det kommer vara våra fastighetsskötare som svarar i telefonen.

Valborg och 1 maj – kontoret stängt

På Valborgsmässoafton den 30 april och 1 maj är kontoret stängt. Vi hälsar våren välkommen.

Onsdagen den 2 maj har vi öppet som vanligt igen, 8:30 – 16:45. Välkommen då!

Avbrott kabel-tv – viktig info

Tisdagen den 10 april kl. 10-12 kommer Sappa, som är kabel-tv-leverantör för alla våra lägenheter, utföra ett underhållsarbete som innebär avbrott i sändningarna.